RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Fellesforbundets Arve Bakke slår overfor ANB fast at debatten i alle fall ser ut til å ha kommet inn i riktig spor.
Fellesforbundets Arve Bakke slår overfor ANB fast at debatten i alle fall ser ut til å ha kommet inn i riktig spor. Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Massivt nei til vikardirektiv

Sist oppdatert:
Fellesforbundets landsmøte har sørget for at Jens Stoltenberg og regjeringen har havnet i nok en direktivknipe.

Oslo (ANB): Motstanderne i Fellesforbundet mot EUs vikarbyrådirektiv ble ikke beroliget i det hele tatt av statsminister og Ap-leder Jens Stoltenbergs tale til landsmøtet tirsdag.

Onsdag ble det et massivt nei fra Fellesforbundet, eller veto om man vil. Kun en enslig stemme var for.

- Må få konsekvenser

Både ledelsen i Fellesforbundet og regjeringen håpet i utgangspunktet å unngå et nei herfra. For som Fagforbundets leder Jan Davidsen sier det til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB):

- Et nei fra Fellesforbundet må få konsekvenser for LOs syn på saken. LO ville ikke ha veto under høringsrunden til direktivet, som kan bli innført i Norge ved årsskiftet.

Her er begrunnelsen i vedtaket, fra innstillingen som ble endret fra ja til nei i løpet av debatten på landsmøtet:

- Landsmøtet er enig i direktivets formål om at innleide arbeidstakere skal ha lønns- og arbeidsvilkår lik vilkårene i innleiebedriften. Dette er et godt formål og må innarbeides i norsk rett. Vårt lov- og avtaleverk har i seg sterke begrensinger i muligheten for midlertidige ansettelser og innleie. Dagens lov- og avtalebestemmelser har blitt til innenfor rammen av EØS-avtalen. Men ved å godkjenne vikarbyrådirektivet er landsmøtet usikker og urolig for hva som kan skje med disse bestemmelsene i framtida. Landsmøtet frykter også at direktivet vil føre til mer innleie fra bemanningsselskaper, heter det i vedtaket.

– Ryddig arbeidsliv
- Dette er en del av debatten som handler om å ville sikre et ryddig arbeidsliv. Vi skal også bidra til det, og det har vi også gjort i mange år. Vi lykkes med det for de aller fleste, men ikke for alle, sa Stoltenberg til ANB tirsdag.

- Nå drøfter vi hvordan vi kan sikre et ryddig arbeidsliv for alle også når det gjelder vikarbyrådirektivet, som regjeringen ikke har konkludert på ennå, la han til.

- Det Fellesforbundet vedtar er selvsagt en viktig del av den diskusjonen som foregår, understreker statsministeren.

Stoltenberg betegnet forbundsleder Arve Bakkes krav for å si ja til direktivet som «konstruktive innspill». Det gjelder blant annet solidaransvar og innsynsrett i innleiebedrifter, samt styrking av Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet.

- Vi er ikke fremmed for å gjøre enda mer med disse sakene, som jo denne regjeringen innførte, lovte Stoltenberg overfor landsmøtet. Det var ikke nok. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere