Det har vært stille rundt organisasjonen Bevar Hardanger etter at 27 aksjonister mandag 18. oktober sperret en anleggsvei ved Kvamskogen mellom Jondal og Samnanger.

Lar anleggsarbeiderne jobbe i fred
Den gang uttalte styreleder Klaus Rasmussen til Nettavisen at de sto klare til å mobilisere «en betydelig mengde». Han kunne vise til at aksjonen hadde over 100.000 medlemmer på Facebook og at over 4000 hadde meldt seg som aksjonister via nettet. Aksjonistene klarte å forsinke anleggsstart med én dag, men siden har de ikke vært på banen. Anleggsarbeiderne har kunnet jobbet uforstyrret.

«Dette har vært en kamp som har vart i fem år, og som har bølget fram og tilbake. Vi må sørge for å ha ammunisjon igjen»


- Vi sparer på kruttet, sier Rasmussen til Nettavisen halvannen uke senere.

- Dette har vært en kamp som har vart i fem år, og som har bølget fram og tilbake. Vi må sørge for å ha ammunisjon igjen.

Les også: Folkeaksjon eies av millionær

- Skuespill fra regjeringen
- Men hadde dere en dårlig sak når det gjaldt anleggsarbeidet på den delen av strekningen som ifølge Statnett og regjeringen uansett skal bygges?

- Nei, vi synes ikke det. Vi mener fortsatt det er like meningsløst å starte anleggsarbeidet der nå, når vi ikke har en avklaring rundt hele Sima-Samnanger. Regjeringen har sagt ja til dette for å vise at de ikke går tilbake på den konsesjonen som er gitt. Det er et skuespill for å opprettholde en viss troverdighet.

- Prøvde aldri å mobilisere 4000
- Dere hadde 4000 som sa seg villig til å aksjonere, men mobiliserte bare 27 personer i én dag?

- Vi har ikke prøvd å mobilisere de 4000. Vi mobiliserte lokalt i Øystese, Bergen og Granvin, sier Rasmussen. Når ekspertuttalelsene regjeringen har bestilt om sjøkabelalternativet kommer i februar, er han klar til å mobilisere på nytt.

Planlegger konsert og CD
- Hvordan tar dere vare på det engasjementet som har kommet til uttrykk blant annet på Facebook fram til da?

- Vi vil forsøke å holde saken varm. Vi kommer blant annet med en CD med artister som støtter vår sak, og til høsten er det planlagt en konsert med Herbjørg Kråkevik og Ole Paus.

Mektige motstandere
Mastemotstanderne opplever at de har mektige motstandere. Tidligere denne uka sendte de ut en pressemelding der de pekte på at Statnett bruker millionbeløp i en offensiv mediestrategi og at de har hyret inn hjelp fra PR-byrået Burson-Marsteller. Bevar Hardanger trekker fram en informasjonsavis som ble sendt ut som bilag i mange aviser på Vestlandet som eksempel på offensiven og en meningsmåling fra TNSGallupp bestilt av Statnett. Den viste at folket var splittet i synet på de planlagte kraftledningene i Hardanger og at motstanden var størst blant østlendinger med høy inntekt og utdanning.

«Statnett, som er et statseid selskap, bruker enorme ressurser på å knekke oss»

- Statnett, som er et statseid selskap, bruker enorme ressurser på å knekke oss, men vi får ta det som ros av det arbeidet vi gjør, sier Rasmussen.

- Men selv har dere også kapital i ryggen, siden Bevar Hardanger er et aksjeselskap eid av millionæren Johan Fredrik Odfjell, slik Klassekampen skriver i dag?

- Pengene henger ikke på trærne for oss heller, og det er tungt å jobbe ideelt. Vi ble organisert som et aksjeselskap for ett år siden. Vi funderte ikke så mye over det den gangen. Mange andre organisasjoner har gjort det på samme måten, som Miljøforbundet og Zero. Bevar Hardanger begynte som en aksjonsrettet organisasjon, og siden ble det en folkeaksjon.