Tirsdag startet voldtekt-saken mot mannen som fikk en kvinnen til å onanere seg i bytte mot lommeboken hennes.

Les: Masturberte lommetyven for å få lommeboka tilbake

- Det sentrale spørsmålet i saken er om tiltalte har skaffet seg sex gjennom truende atferd. Det er det sentrale å bevise, konstaterte aktor Carl Graff Hartmann i Oslo tingrett.

Den 26 år gamle mannen er tiltalt for først å ha stjålet lommeboken til kvinnen, for deretter å ha fått henne til å onanere seg slik at hun skulle få lommeboken tilbake.

Han er også tiltalt for et annet tilfelle der han har tatt en kvinne på brystene uten tillatelse.

- Jeg lot meg overtale
Kvinnen som mistet lommeboken var på et utested ved Grensen i Oslo sentrum en fredag kveld/lørdag morgen i februar 2013.

- Jeg var svært beruset og husker ikke alle detaljene om hva som skjedde den kvelden. Jeg vurderte å ta taxi hjem men jeg hadde jo ikke noe kort. Så ble jeg kontaktet av tiltalte som holdt lommeboken min opp i ansiktet, fortalte kvinnen i Oslo tingrett.

De to tok følge noen hundre meter fra Grensen og oppover Kristian IVs gate på østsiden av Slottsparken.

Inne på en liten plass, cirka 10 - 20 meter fra veien, spurte mannen først om han fikk ta henne på brystene.

Jeg tenkte jeg kunne overtale ham til å gi meg lommeboken

- Jeg er ikke sikker på hva jeg tenkte da han kom med lommeboken, men jeg oppfattet ikke situasjonen som truende akkurat da. Jeg lot meg overtale til å følge med ham. Jeg tenkte jeg kunne overtale ham til å gi meg lommeboken, sa kvinnen.

- Balanserte på en knivsegg
- Men i ettertid skjønner jeg at jeg tok en veldig dårlig avgjørelse. Jeg skulle jo ha sagt nei med en gang. Det utviklet seg i veldig feil retning.

I følge kvinnen handlet ikke onaneringen om at «Av frykt for å tape lommeboken utførte hun handlingene» slik det står i tiltalen.

-Han sa jeg skulle få den tilbake hvis han fikk ta meg på brystene. Det var veldig ubehagelig, men ikke truende. Etter det oppfattet jeg at situasjonen endret seg. Han ble mer aggressiv og mer insisterende.

- Han ville mer. Han ønsket at jeg skulle masturbere ham. Det sa jeg selvsagt nei til. Dette tok litt tid, og det var litt frem og tilbake, og jeg oppfattet situasjonen som svært truende og tonen endret seg.

Jeg skjønte at jeg hadde kommet i en situasjon som kunne gå skikkelig galt. Det var om å gjøre å skadebegrense slik at jeg kom helskinnet ut av det

- Jeg følte meg veldig isolert. Det var ingen mennesker i gatene. I tillegg forsøkte han å lokke meg bak noen skur. Bak der var det helt isolert og der kunne hva som helst skje. Han utøvde ikke vold eller noe sånt, men jeg følte at jeg balanserte på en knivsegg. Jeg følte det truende, og det var blank is så jeg kunne ikke løpe heller.

- Jeg skjønte at jeg hadde kommet i en situasjon som kunne gå skikkelig galt. Det var om å gjøre å skadebegrense slik at jeg kom helskinnet ut av det, og at jeg ikke skulle bli voldtatt ved samleie. Det dreide seg ikke lenger om lommeboken, men å komme seg ut av det, fortalte kvinnen i retten.

Derfor lot hun seg overtale til å onanere ham.

Tok en annen kvinne på brystene
Etter dette kastet mannen fra seg lommeboken hennes og forsvant. I lommeboken var det verken mobiltelefon eller kort. Hun fikk likevel en drosje og ble kjørt hjem. Samme kveld ble saken anmeldt og hun ga en forklaring til politiet.

I denne forklaringen står det ingenting om at hun følte situasjonen truende, men at den var «svært ubehagelig».
Politiet sikret DNA fra gjerningsmannen fra en flekk han hadde laget på jakken hennes.

Gjerningsmannen ble identifisert da han i august 2013 tok en kvinne på brystene i Grubbegata i Oslo. Politiet ble tilkalt og sammen med kvinnen sporet de opp den nå tiltalte 26-åringen. Denne hendelsen ga politiet mulighet til å ta DNA-prøver av mannen og teste dem opp mot funn fra uløste straffesaker.

Oslo tingrett skal nå avgjøre om mannen skal dømmes for voldtekt.