NTB/Nettavisen: Masud Gharahkhani (39) er innstilt av Arbeiderpartiet som ny stortingspresident, bekrefter partiet. Stortinget vil ta det endelige valget fredag.

- Jeg er takknemlig for den tilliten partiet har gitt meg ved å foreslå meg som stortingspresident, sa Gharahkhani i Vandrehallen på Stortinget onsdag formiddag og fortsatte:

- Det er triste omstendigheter rundt dette valget av ny stortingspresident. Stortingsarbeidet skal handle om å løse folks hverdagsutfordringer. Ikke om rot eller kaos i representantenes ordninger. Det flotte med det norske demokratiet er at avstanden mellom oss politikere og folket er kort. Vi deltar på fotballtrening med ungene våre. Vi handler i nærbutikken. I dette bildet er det en viktig oppgave for presidentskapet og legge til rette for at alle folkevalgte, uavhengig av hva slags bakgrunn de har, får gode forutsetninger for å bli en del av fellesskapet her på Stortinget. Det er viktig for demokratiet.

- Ryddejobb

Gharahkhani sier at Stortinget nå må ta en ryddejobb i ordningene.

- Det fortjener Norges viktigste demokratiske institusjon, og folket den er ment å tjene, sa han.

Tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) varslet sin avgang etter at Adresseavisen i forrige uke avslørte at hun i perioden fra 2014 til 2017 kan ha fått pendlerbolig av Stortinget uten å ha krav på det.

I en pressemelding bekrefter Ap også at Kari Henriksen innstilles som fjerde visepresident.

Hansen meddelte tirsdag Stortinget formelt om sin avgang. I ettertid har hun signalisert at avgangen ikke var riktig.

Les også: Hansen: – Jeg ble i realiteten avsatt som stortingspresident og Elden: Stortingspresidenten er ikke mistenkt i pendlerboligsak

- Begynte som jordbærplukkere

Gharahkhani er stortingsrepresentant for Buskerud. Han er fra Skotselv i Øvre Eiker, og han har hatt fast plass på Stortinget siden 2017.

Gharahkhani har vært leder for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg og har inntil nå vært andre nestleder i næringskomiteen på Stortinget.

Gharahkhani er født i Iran og oppvokst i Skotselv utenfor Drammen.

- Mine foreldre flyktet til Norge etter en mislykket revolusjon og et hjemland i krig. Etter en lang reise kom de til Norge med kun en dollar i lomma. Foreldrene mine startet som jordbærplukkere i Norge. I morgen får mamma gullklokka (brukes til å hedre personer som har vært ansatt i 25 år red.anm.). Hun er lærer. Min far jobber med integrering i en mellomstor norsk kommune. Og jeg skal bli stortingspresident. Det norske demokratiet og velferdsstaten er unikt. Uavhengig av hvor vi er født og bor i dag, uavhengig av bakgrunn, så har vi dette fellesskapet, sa han.