Mat for gravide

Hva du spiser når du går gravid betyr mer for barnet ditt enn du tror. Få tipsene her.

(SIDE2): «For at barnet skal få best mulig helse må du også velge riktig mat». Det skriver ernæringsfysiologene Christine Henriksen, Janne Anita Kvammen og Rut Anne Thomassen i sin nye bok «Bare Barnemat». Der tar de for seg riktig kosthold for gravide, ammende og ungdom. Sjekk hva du bør styre unna og hva du bør spise mer av når du er gravid.

Spis sunt

Få i deg grovt brød og kornprodukter

Frukt, grønnsaker og bær

Kjøtt, fisk og belgfrukter

Pasta, ris, poteter

Melk og melkeprodukter med lavt fettinnhold

Fet fisk og tran

Planteoljer

Vann

Ta tilskudd

Noen næringsstoffer er det vanskelig å få nok av gjennom kosten som for eksempel; folat, omega-3 fettsyrer og vitamin D. Disse næringsstoffene er det smart å ta som tilskudd.

Ikke spis/Reduser inntaket

Alkohol

Upasteurisert melk

Rått kjøtt

Koffein

Senk blodsukkeret

Man har lettere for å få høyt blodsukker under graviditet. Dette kan du gjøre for å senke blodsukkeret:

Unngå alle sukkerholdige drikker

Gå en tur hver dag

Drikk melk og juice i begrensede mengder

Spis 5 små måltider hver dag

Spis 5 porsjoner frukt og grønt hver dag.

Tips mot kvalme

Drikk nok væske

Spis regelmessig (hver 3. eller 4. time)

Unngå fet, stekt mat og matos

Drikk eller spis sure ting (For eksempel et glass vann med sitron)

Spis ingefær

Sov og hvil deg nok

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag