*Nettavisen* Nyheter.

Mat for menn

Foto: MYCHELE DANIAU (AFP)

Dette bør du få mannen din til å spise.

03.05.10 13:37

(SIDE2): Mat har ofte andre effekter enn kun å stille sulten - noen har stoffer som gjør det gladere, andre kan ha positive virkninger på helsa.

Bladet Men's Health har listet opp mat som har gunstige effekter når det gjelder forebygging av krefttyper som er vanlige hos menn (og enkelte som også forekommer blant kvinner).

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Også skallet
Appelsinjuice har mange helsefremmende stoffer, men det mangler en ting fra frukten - skallet. Skall fra sitrusfrukter har god effekt på forebygging av skiveepitelkreft - kreft i huden. De som regelmessig spiser skall reduserer faren med 30 prosent, ifølge en studie frra universitetet i Arizona.

Bær
Mange bær har gode egenskaper, og tranebær er et av dem. Det røde bæret har en haug med krefthindrende stoffer, blant annet proanto-cyanider, glykosider og fenolsyrer - som også er å finne i blant annet rødvin.

Hot
Krydder setter smak til maten - men enkelte kan også hindre kreft. I karri brukes gurkemeie, som viser seg å være bra mot kreftvarianter i mage og tarm fremmet av bakterien H.pylori.


Fisk
Etter tolv år har forskere ved Harvard avsluttet en undersøkelse der dietten til 48.000 menn er undersøkt. Og - skuffende for dem som hater fisk - så viser det seg at de som spiser fisk tre eller flere ganger i uka, har 40 prosent lavere risiko for å utvikle prostatakreft enn de som bare får i seg fisk en gang i måneden.

Vitamin
Næringsstoffet med navnet gamma tokoferol er ikke så nifst som det kan høres ut - og du får det i størst porsjoner via for eksempel raps- og maisolje, samt ubehandlet korn og nøtter, eventuelt via grønnsaker og frukt.

Forskning utført ved Purdue-universitetet viser at dette e-vitaminet kan stanse utviklingen i kreftceller i prostata og lunger.

Hvilken te?
Grønn te er rost opp is kyende for sine helsebringende egenskaper, mens hvit te ikke har fått like stor omtale.

I langt større grad enn sin grønne variant, faktisk like effektiv som enkelte medisiner, kan hvit te hindre tarmkreft.

Brunost
Myseprotein har også vist seg å være bra når det gjelder å unngå kreft i prostata. Forskere ved Ohio-universitetet har nemlig funnet at proteinet inneholder en krefthemmende glutation

Myse er biproduktet når man lager hvitost, som her hjemme brukes i blant annet produksjonen av brunost. Myseprotein i mer konsentrert form finnes i helsekostforretninger.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.