*Nettavisen* Nyheter.

Mat mot kreft

Foto: Thinkstock (Thinkstock)

Dette er de viktigste grønnsakene mot kreft.

(SIDE2): Kål inneholder store mengder kreftbekjempende molekyler. Studier tyder på at hodekål, brokkoli, blomkål og rosenkål er blant våre viktigste grønnsaker når det gjelder å forebygge kreft.

I boken Mat mot kreft fremhever forfatterne Dr. Béliveau og Dr. Gingras kålfamilien som grønnsakene med flest kreftbekjempende egenskaper. Det er både mangfoldet av de ulike kreftbekjempende molekylene og den sterke konsentrasjonen av disse, som gir kålfamilien dens gode kreftforebyggende egenskaper, skriver frukt.no.

Halverer risikoen
En studie som analyserte 252 tilfeller av kreft i urinblæren blant 47 909 helsearbeidere over en periode på ti år viste at det å spise fem porsjoner eller mer av grønnsaker i kålfamilien per uke, særlig brokkoli og hodekål, halverer risikoen for å få kreft i urinblæren.

Kål er også spesielt gunstig mot brystkreft. En studie fra KIna konkluderer blant annet med at risikoen kan halveres dersom man spiser flest grønnsaker fra kålfamilien. En lignende studie i Sverige viser at det å spise en eller to porsjoner med grønnsaker i kålfamilien per dag gir en nedsatt risiko på 40 prosent for å utvikle brystkreft.

Å spise kålgrønnsaker har også vært knyttet til en nedsatt risiko for flere andre krefttyper som lungekreft, kreft i mage- og tarmsystemet og prostata.

Brokkoli mot tykktarmkreft
Et kosthold som for eksempel inneholder tre eller fire porsjoner brokkoli per uke, har vist seg å være tilstrekkelig for å beskytte mot polypper i tykktarmen.

Men det er ikke bare kål som er gunstig for å bekjempe kreftceller, også en rekke annen mat som soyaprodukter, grønn te, gurkemeie, bær, omega-3, tomater og sitrusfrukter er blant de sterkeste kreftbekjemperne.

Mat du bør styre unna ifølge forfatterne av «Mat mot kreft» er marinerte næringsmidler, røkte næringsmidler, friterte næringsmidler, industrielt forarbeidede næringsmidler, rødt kjøtt med moderasjon og alkohol med moderasjon.

I boka har de også en oversikt over næringsmidler mot kreft og den daglige tilførselen.

Daglig tilførsel

Rosenkål

1/2 kopp

Brokkoli, Blomkål, kål

1/2 kopp

Hvitløk

2 fedd

Løk, sjalottløk

1/2 kopp

Spinat, karse

1/2 kopp

Soya (ledamam)

1/2 kopp

Nymalte linfrø

1 spiseskje

Tomat (konsentrat)

1 spiseskje

Gurkemeie

1 teskje

Svart pepper

1/2 teskje

Blåbær, bringebær, bjørnebær

1/2 kopp

Tranebær (tørkede)

1/2 kopp

Druer

1/2 kopp

Mørk sjokolade, 70 prosent

20 gram

Sitrusfruktsaft

1/2 kopp

Grønn te

3 ganger 250 ml

Rødvin

1 glass

Ta vare på næringsstoffene
Man bør koke kålgrønnsakene så lite som mulig, og i minst mulig vann. Å dampkoke er en skånsom måte å tilberede grønnsakene på.

(Kilder: Mat mot kreft, Frukt.no)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.