*Nettavisen* Nyheter.

Mat o'hoi

God mat er en æressak for Karl Winkler og de andre kokkene på Queen Mary 2. Foto: Kjersti Veel Krauss (Reiser & ferie)

Kjendiskokker, eksotiske ingredienser og overdådige restauranter – god mat blir en stadig viktigere del av cruiseopplevelsen.

05.09.12 13:56

HTML EMBED

Vi befinner oss midt i hjertet av gourmetbyssen på luksusrederiet Cunards stjerneskip Queen Mary 2. Skipet er den største transatlantiske krysseren i verden, og seiler den klassiske ruten over Atlanteren fra Southampton til New York, i tillegg til cruise i Middelhavet, Nord-Europa og Karibia.
– Vi kjøper alt ferskt, fryser ingenting ned og produserer alt fra bunnen selv. Vi har til og med et eget bakeri som baker ferske croissanter, rundstykker og brød døgnet rundt, sier Karl Winkler og smiler.
Han tar en kunstnerisk veiv med høyre hånd mot sirlige rekker tallerkener med lakserøde hummerhaler, fargerike rulader, panacottaer med bringebærcoulis, skjør sjokoladekunst og lakseparfaiter.
Scenen minner ikke engang litt om buffeer av typen spis-så-mye-du-orker, med mat som står framme til sausen får snerk, der kjøttet er mer salt enn varmt og brødet er som kavring.
På Queen Mary 2 endres á la carte-menyen hver dag – noe man bare kan drømme om på restauranter på landjorden – og innsatsen har resultert i lovord og priser fra flere hold. Og hører du til i de mer eksklusive suitene, kan du til enhver tid be om det meste ditt hjerte og gane begjærer. Hos Cunard, og alle andre cruiseselskaper for den saks skyld, får du så klart den luksusen du betaler for.
Det er ikke bare matopplevelelser om bord det satses på for tiden, og på en rekke cruise tilbys det ekskursjoner til vingårder og ulike matdestinasjoner. Flere rederier hadde tidligere også såkalte Dining Ashore-programmer, men konkurransen og kommersielle hensyn har bidratt til at de fleste rederiene strekker seg for å holde passasjerene ombord. Det behøver ikke være negativt, for med økt fokus på mat om bord og utnyttelse lokale spesialiteter etter hvert som skipet går fra havn til havn, får matglade cruisepassasjerer stadig bedre kår.

Her spiser du godt til sjøs

Du får det du betaler for på cruise, også når det gjelder mat og drikke. Husk også at selv om alle måltider om bord er inkludert i prisen, er det ikke sikkert dette gjelder i skipenes beste à la carte-restauranter.
Her er noen av de som satser spesielt på gode mat- og vinopplevelser for sine passasjerer:

Silversea har italienske røtter og serverer prisbelønnet slow food, signert av kokker fra den verdensberømte restaurantkjeden Relais & Chàteaux. Her kan du blant annet være med å utforme din egen seksretters meny. Relais & Chàteaux har også egen kokkeskole ombord.

Holland America Line har et sofistikert kjøkken. Rederiets 15 skip seiler over hele verden og vinner priser for beste cruise år etter år på grunn av sitt fokus på mat og matopplevelser. Kjente kokker og forfattere fra tidsskriftet «Food & Wine» deltar på de lengre seilingene og det arrangeres kurs i matlaging, baking og selskapsplanlegging.

Seabourn frister kresne passasjerer med den amerikanske kjendiskokken Charlie Palmer og hans spesiallagede menyer som inneholder blant annet foie gras, fersk sjømat og en helt spesiell crème brûlée.

Oceania er langt billigere enn luksuscruisene, men serverer mat i verdensklasse. Den internasjonalt kjente franske kokken Jaques Pépin står bak de femstjernes kulinariske kunstverkene.

Celebrity Cruises arrangerer cruise som kalles «savor your destination», der det arrangeres kokkekurs, kokkekonkurranser, vingårdsutflukter og vinkurs.

Europas største elvecruiseselskap Croisieurope arrangerer flere gourmetseilaser der passasjerene seiler gjennom vinområder som Mâconnais og Burgund, og besøker restaurantene til kjente kokker som Marc Haeberlin og Paul Bocuse.

Finn ditt cruise

> www.askmrcruise.no
> www.cruise.no
> www.wondercruises.no
> www.celebritycruises.com
> www.apollo.no
> www.carica.no
> www.escape.no
> www.nordmann.no
> www.restplass.no
> www.startour.no
> www.ticket.no
> www.usaspesialisten.no
> www.viatours.no

ABONNER PÅ REISER & FERIE digtalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag