RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mat som varmer

Varm deg på en fristende ovnsrett, og få kulden litt på avstand.

(SIDE2): Ovnsretter er mat som omtrent lager seg selv. Sammen med litt kreativitet, brød og salat får du den perfekte vintermiddag.

Rettene kan stort sett klargjøres på forhånd, og settes i ovnen i passe tid før måltidet. Ovnen sørger for at ingrediensene avgir smak til hverandre – og på toppen av alt; deilig sprøhet og en innbydende gyllen farge!

Komponer selv
Grateng og pai er to tidløse ovnsfavoritter. Begge er som skapt for eksperimentering, så lenge du har en basisoppskrift i bunn.

Fisk, kokte reker og krepsehaler egner seg spesielt godt i både grateng og pai. De trenger nemlig ingen varmebehandling før du blander dem sammen med de andre ingrediensene. Det samme gjelder pølser og kokt skinke, som sammen med fisk er klassikere i norsk grateng.

Dersom du har lyst på nye smaker, kan du prøve røkt fisk, spekeskinke, fenalår, morr, chorizopølse eller annen krydret spekepølse. Pølser får en ekstra piff om du steker dem raskt i stekepannen først.

Ovnsbakte grønnsaker
Søtpoteter, gulrøtter, persillerot og andre rotgrønnsaker er ypperlig til ovnsbruk. Skjær dem opp i biter, vend bitene i litt olje i en panne, før du steker dem i 20–30 minutter på 225 °C. Pass på å få litt avstand mellom grønnsakene, ellers har de lett for å bli kokt i hverandres saft istedenfor stekt.

Er du overrasket og litt irritert over hvor mye fett sjampinjonger ”sluker” når du steker dem? Inn i ovnen med dem, etter pensling med en blanding av hvitløk, urter og olivenolje.

Grønnsaker og sopp tilberedt på dette viset er passende tilbehør til foliebakt fisk og steiker av forskjellig slag som også skal i ovnen.

Vegetariske ovnsretter
Du kan også servere en helt vegetarisk ovnsrett.

Escalivada fra Catalonia lager du helt enkelt ved å ovnsbake paprika, tomater, løk, aubergine og løk til de er helt myke. Avkjøl og bland med salt, pepper og olivenolje. Server med aïoli og brød. Nydelig!

Gratinert broccoli og blomkål (forkok lett før steking) med en god bechamelsaus og ost på toppen er en fyldig rett som lett kan bli en favoritt, selv for kjøttspisere. Strø over sprøstekt bacon på toppen om du absolutt må ha kjøtt.

Når det gjelder ost til gratinering av ovnsretter, så velg den du liker – mild eller vellagret hvitost, feta, chèvre, blåmuggost, eller noe helt annet. En blanding av forskjellige oster er ekstra spennende.

Liker du en knasende sprø overflate? En rask runde under grillen i ovnen kan være den perfekte avslutning før servering. Velbekomme.

Ostegratinert torsk
Kylling i leirgryte med urter og 40 hvitløkfedd
Ovnsbakt uerfilet med grønnsaklasagne
Lasagne
Ovnsomelett med purre og sopp
Festpai med reker
Ostesufflé
Fiskegrateng med råkost og Sandefjordsmør
Kyllinggrateng med makaroni
Blomkålgrateng med tomat og blåmuggost
Kål- og kjøttpudding


Søk etter andre oppskrifter på Art of Taste her

Foto: godfisk.no (Eksportutvalget for fisk)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere