- Du er så dårlig på skolen at du burde dumpe!, smalt det fra tysklæreren etter nok en time med uro og kverulering fra Vibeke Fængsrud.

- Det var en jævlig beskjed å få rett foran hele klassen.

- Hva gjorde du?

- Jeg gikk rett opp på rektors kontor og sa at jeg burde dumpe, for det hadde læreren sagt. Og hun hadde helt rett.

«Mattedama» strøk i matte
Vibeke Gwendoline Fængsrud er bedre kjent som «Mattedama», og innehaver av House of Math AS.

På vitnemålet fra videregående skole står det 0 i økonomi og 1 i matematikk. Det skulle ingen trodd når man ser på regnskapet til «Mattehuset». Inntektene er mer enn fordoblet på tre år, og 2015-regnskapet ble gjort opp med 455.000 kroner i overskudd og en omsetning på 7,8 millioner kroner.

Det er håp for alle.

Gjør matteleksene uansett
I disse dager begynner rundt 60.000 barn på skolen. De fleste møter stolte til første skoledag, iført ny skolesekk og hånd i hånd med stolte foreldre.

Dessverre viser statistikken at hver fjerde ikke vil fullføre videregående skole. For mange blir matematikk et fag hvor de faller fra.

Vibeke Fængsrud har et klart råd til foreldre: - Uansett hva dere gjør, så sørg for at barna bruker nok tid på matematikken. Jobb med faget, terp og løs oppgaver til det sitter og barna forstår. Ikke lær barna at lekser er noe man skal gjøre ferdig, men at hensikten er å lære og forstå. Da får de gode arbeidsvaner og studieteknikk.

- Blir elevene hengende etter, så kontakt læreren og få en tilpasset plan for å ta igjen det tapte. Er barna flinke og ligger foran, så sørg for at de får utfordringer og ikke må løse de samme kjedelige oppgavene gang etter gang. Kanskje de kan hospitere i andre klasser eller få et forsert løp.

Blir rørt og får gåsehud
Mattedama regner seg som svært rasjonell, men er på ingen måte blottet for følelser.

– Akkurat nå har jeg en syvåring, en nysgjerrig og vitebegjærlig jente som alltid står i døren når jeg kommer. Hun er veldig flink, men i fjor forstod hun ikke minus så godt. Så fra en uke til neste fikk hun i lekse å jobbe med minus. Da jeg kom uken etter, hadde hun lært seg minus selv. Jeg ble så rørt at jeg fortsatt får gåsehud når jeg tenker på det.

- Elevene er svært personlig for meg. De er mennesker jeg er utrolig glad i, og som jeg ønsker skal lykkes og få det til.

«De er late»
- Hvorfor er det så mange elever som blir hengende etter i matte?

- De er late, svarer Vibeke Fængsrud. Enkelt og greit.

Latskap er ikke noe som preger henne selv. Hun driver House of Math med rundt 100 ansatte lærere, er ansiktet utad, skriver blogg, utgir bøker, driver undervisning og har som stående løfte til alle foreldrene at hun personlig er tilgjengelig hvis noe ikke fungerer.

Du kan lese bloggen hennes her: Mattedama

Og så har hun en viss bakgrunn for å hevde at latskap er roten til alt vondt i matte etter å ha hatt rundt 6.000 elever innom Mattehuset i løpet av de snart 12 årene hun har holdt på. Det begynte med en privatelev mens hun studerte (som fikk karakteren 6), og siden har det ballet på seg.

Et mareritt på skolen
Elever som synes synd på seg selv får lite trøst fra Vibeke Fængsrud. Og hun kan øse fra egne erfaringer for dem som sliter. De to første ukene på Ammerud skole på Oslos østkant kom hun hjem med utrolige ti meldinger fra læreren. Og hun ble tatt for røyking allerede i andreklasse.

Null respekt for autoriteter, uro, kverulering - kort sagt en marerittelev. Og det gikk ikke stort bedre hjemme. Som 16-åring ble hun enig med foreldrene om at det var best at hun flyttet hjemmefra.

Det ble starten på en rotete periode med ulike småjobber og ingen retning på livet før hun var 23 år gammel. Da valgte hun mot alle odds å begynne å studere matematikk på Universitetet i Oslo.

«Slå meg i hodet med en gummihammer»
På høye hæler og med pels vakte den tilsynelatende bimboen oppmerksomhet når hun gikk over Fredrikkeplassen.

- Hun der skal ikke til Blindern, hun skal til Vindern, sa en av doktorgradstudentene på matematikk.

- Hvis jeg blir sammen med henne, må noen slå meg i hodet med en gummihammer.

Han skulle bite ordene i seg etterhvert.

- Da jeg begynte på Universitetet, hadde jeg mattekunnskaper som en femteklassing. Jeg forstod hverken universitetsbøkene eller bøkene for videregående skole, så jeg måtte begynne med en elementær innføringsbok i matematikk. Det nytter ikke å bygge fra 10. etasje og oppover.

Så skal det nevnes at hun selvsagt ble kjæreste med den nedlatende doktorgradstudenten, og fikk mye hjemmeundervisning.

Ingen kjære mor
Fængsrud har også en hardere side.

– Når jeg får en elev med mange hull i kunnskapen, ber jeg eleven tenke på alle leksene han har droppet, alle oppgavene han ikke har gjort, og alle timene han ikke har fulgt med i de siste ti årene. Så sier jeg – alt dette skal vi gjøre nå. Skal vi legge en plan for hvordan vi gjør det?

Mattedama vil drepe mytene om matematikk som et fag for genier, der alle som ikke får det til er «dumme». Slik er det ikke, ifølge henne. Men problemet er at hull i kunnskapen utvider seg og blir en hengemyr. Elevene henger ikke med, og de forstår ikke selv hva de ikke kan.

- De trenger hjelp til å stille en diagnose og tette hullene, og da må de kanskje regne med å jobbe 10-12 timer ekstra i uken med matematikk, sier Vibeke Fængsrud.

Billig forsikring mot dårlige lærere
Nytt av året er krav om karakteren 4 i matematikk fra videregående for å komme inn på lærerskolen. De som hadde dårligere karakter fikk tilbud om et fire ukers kurs på universitetet.

Fængsrud mener kravene er en billig forsikring mot dårlige lærere, og at alle kan lære matematikk på det nivået lærerstudentene blir pålagt.

- Vi snakker om 10. klasse-pensum pluss, sier hun.

- Kan du gi et eksempel på en typisk oppgave?

- Ja: «En vare er satt ned 40 prosent og koster 200 kroner. Hvor mye kostet den før prisen ble satt ned».

- Å kunne lese, skrive og regne er basisferdigheter for å være med i samfunnet. Kan du ikke lese, kan du ikke holde deg orientert om det som skjer i samfunnsdebatten. Kan du ikke skrive, mangler du en metode for å uttrykke deg. Og kan du ikke regne, vil du ikke forstå mange av sammenhengene, mener hun, og er en klar tilhenger av at det stilles krav til læreres matematikkforståelse.

- En lærer skal typisk arbeide i 45 år, og hvert år vil han ha klasser med 20-25 elever. Så over et yrkesliv blir veldig mange elever påvirket av om læreren forstår enkel matematikk eller ikke, sier Vibeke Fængsrud.

«Matte er et mektig fag»
Når hun råder foreldrene til å følge med barna i matematikk, så er det fordi faget har stor betydning utover seg selv.

- Matte er et mektig fag, som har makt langt ut over det faget selv betyr. Elever som faller ut kan miste mestringsfølelse og selvtillit, og kan føle seg stemplet som dumme.

- For meg er det viktig å se elevene. Noen tåler - og trenger - en tordentale for å ta seg sammen. Andre har mer nytte av empati i starten. Men jeg blir rørt av å se elever som arbeider og får resultater, og som finner igjen mestringsfølelsen. Det er utrolig fint å være med på en slik prosess. Det er motivasjonen i alt jeg gjør.

«Psykisk knekk i tenårene»
Vibeke Fængsrud har en privat hypotese om at enhetstankegangen i samfunnet har gått for langt, og at de påfører barna en psykologisk knekk.

- Tanken om ikke å telle mål før barna blir 12 år og forsøket på å innbille dem om at alle er like flinke i fotball, i håndball og i dans er farlig, etter min mening, fordi det er feil. Og så får barna virkeligheten i ansiktet akkurat når de når puberteten. Det kan gi dem en psysisk knekk, mener hun.

- Jeg er tilhenger av A-lag og B-lag. La de flinkeste og ivrigste spille mot hverandre, mens de som er mer opptatt av det sosiale får spille mot hverandre.

Arbeidsnarkoman og golfdåre
Noen kjæreste er det foreløpig ikke plass til i Vibæke Fængsruds liv.

- Jeg har ikke funnet ham som har funnet meg, sier hun.

På «kravlisten» til en fremtidig kjæreste har hun: Golf, humor, kjapp i replikken og at vedkommende er noenlunde opplyst om det som skjer i samfunnet.

- Og så vil jeg ha en kjæreste som ikke konkurrerer med meg, men som er raus nok til å dyrke hverandres triumfer, sier hun.

Privat er det golf som er primærinteressen, og der vekkes vinnerinstinktet. Når hun går på banen med eks-fotballstjernen John Carew er det kamp på tørre møkka.

Trening, teltturer og middag på byen er favorittgjøremål - nesten like populært som å arbeide:

- Jeg elsker å jobbe. Jeg elsker å skrive bøker. Men jeg innrømmer at en middag på byen med litt vin er farlig bra, sier Mattedama.