*Nettavisen* Nyheter.

Maten det er lov å brenne

Hell en dæsj brennevin over maten og tenn på. Flambering gir voksen smak og barnlig glede.

30.01.07 14:34

(SIDE2): – Flambering er veldig flott, og noe som jeg forbinder jeg med gourmetrestauranter, der flamberingen skjer ute i selve salen. Det er ikke så veldig vanlig lenger – det hører litt til den gamle skolen, sier Bjørn Cameron Alexander, kokk hos Flavours og Norgesmester i kokkekunst 2004.

Mer voksen smak
Alexander kan fortelle at flambering av mat blir gjort for smakens skyld også – i motsetning til flammende drinker, som bare brenner for syns skyld.

Les om flammende drinker

Forklaringen er at aromastoffene i brennevinen blir igjen etter at alkoholen har fordampet. Smaken blir mer ”voksen”. Det er i hvert fall den allmenne oppfatningen, selv om det nok er noen som har problemer med å kjenne sporene etter vodka, cognac, whisky, eller hva det nå er slags brennevin som er blitt brukt.

Fjortis bak ildfulle pannekaker
Appelsinlikør og cognac står for ild-elementet i dessertpannekakene crêpes Suzette – kanskje den mest berømte flamberte retten i vår del av verden.

Arnestedet for crêpes Suzette skal ha vært Café Paris i Monte Carlo. Året var 1895, opphavsmannen den 14-årige Henri Carpentier som jobbet som assisterende kelner. Ved et uhell satte han fyr på en stabel pannekaker som skulle serveres til Prinsen av Wales, britenes fremtidige konge, Edvard VII. Det viste seg å bli hell i uhell for guttungen, for pannekakene smakte fortreffelig. De ble døpt crêpes Suzette etter prinsens borddame, Suzette.

Crêpes Suzette er ganske vanskelig å lage – de skal være tynne og delikate. Men det er verdt å prøve, for de smaker vidunderlig. Ellers kan du prøve deg på andre flamberte retter.

Før du starter, kan det vere verd å følge følgende tips fra Bjørn Cameron Alexander.

Tips om flambering:
¿ Flamber direkte i pannen. Brennevin på rundt 40 prosent tar normalt ikke fyr uten at maten er varm. Ellers går det an å forvarme brennevinen på middels varme i en panne først.

¿ 4–6 centiliter brennevin er nok. Tenn på luften over maten, det vil si alkoholdampen, med fyrstikk.

¿ La flammen brenne helt ut. Ellers kan det etterlate seg ubehagelig og dominerende smak av alkohol.

¿ Kjøtt og frukt (f.eks. epler, pærer og bananer) er best egnet. Fisk og skalldyr er delikate, og kan lett bli ødelagt. Unntaket gjelder for skalldyrsuppe (bisque).

¿ Sterke, søte likører er forbeholdt flambering av desserter, men du kan bruke cognac og annet brennevin også. Til kjøtt anbefaler jeg cognac eller calvados. Whisky går også an, men det er litt sært – for de eksperimentelle.

¿ Sørg for å ha mye luft rundt deg. Flambering skal ikke skje ved luftige gardiner og annet lett antennelig materiale. Vær forsiktig!

Oppskrifter på flamberte retter:
Russisk kylling à la rype
Cognacflambert kalvefilet
Sprø salat med bisque
Crêpes Suzette
Flambert mango

Kilde: wikipedia.org

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.