Maten har skylda

Foto: Crestock

Overvektige barn må lære om kosthold - framfor fysisk aktivitet.

09.07.10 15:05

(SIDE2): Det er altså ikke manglende fysisk aktivitet som gir overvekt, men at barna er overvektige og derfor ikke utøver like mye fysisk aktivitet.

Forskere har nå utfordret påstanden om at det er mangel på fysisk aktivitet som gjør barn overvektige, skriver BBC News.

En elleve år lang studie som omfatter mer enn 200 barn i byen Plymouth i England foreslår at det er overvekten som har skylda for at barn er inaktive.

LES MER HELSE HER

Artikkelen som er publisert i «Archives of Disease in Childhood», konkluderer med at kurs for å få barn ned i vekt må fokusere mer på matinntak enn på fysisk aktivitet.

Forskerne trår allikevel forsiktig i sin analyse og mener at de ikke setter spørsmålstegn ved linken mellom fysisk aktivitet og kroppsfett og det gjøres helt klart at fysisk aktivitet er bra for barn. Men det rettes fokus på verdien av fysisk aktivitet som en måte å takle fedme på.

Ingen virkning på vekt
Forskerne som holder til ved Peninsula Medical School i Plymouth, har fulgt 200 skolebarn de siste elleve årene. Som et ledd i den lange studien målte de BMI og trening i intervaller over tre år.

De fant ingen indikasjon på at mer fysisk aktivitet hadde noen som helst innvirkning på vekten. Men de fant ut at de barna som gikk opp i vekt kuttet ned på den fysiske aktiviteten.

Funnene indikerer at ti prosent mer kroppsfett på en syvåring fører til fire minutter mindre moderat fysisk aktivitet daglig. Leder for studien, professor Terry Wilkin sier at dette ikke høres så mye ut, men at det over tid utgjør en forskjell.

Negativt selvbilde
I gjennomsnitt er en gutt i moderat fysisk aktivitet litt mindre enn en time hver dag mens det for jenter ligger på 45 minutter.

Det foreslås at overvektige barn kan få et negativt selvbilde og på grunn av dette velge å droppe sport og aktiviteter. Overvektige barn kan også oppleve ubehag og smerte fortere enn andre under fysisk aktivitet.

- I vår studie kan vi se bevis på at fysisk aktivitet har en preventiv virkning på overvekt, men det betyr ikke at det ikke skjer noe på flere fronter. Vi tror det er en kombinasjon, sier Wilkin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.