RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maten som gir deg hodepine

Sist oppdatert:
Amerikanske forskere har funnet ut hvordan de kan spore de ingrediensene i mat og drikke som gir deg hodeverk.

(SIDE2): Det er forskere ved University of California, Berkely som ved hjelp av NASA-teknologi designet for å finne liv på Mars som har kommet fram til metoden som gjør det mulig å oppdage mat og drikke som er hodeverk-triggere. Det skriver Associated Press.

Koblet sammen
Biogene aminer forekommer i en rekke lagrede, gjærede og syltede produkter som vin, sjokolade, ost, oliven, nøtter og konservert kjøtt.

- Maten du spiser er så usannsynlig koblet sammen med kroppens kjemi, sier Richard Mathies, som beskriver sin nye teknologi i en artikkel som ble publisert torsdag i «The journal Analytical Chemistry».

Forskere har tidligere utnevnt en rekke ulike syndebukker som gir det såkalte rødvinshodet, inkludert aminer som tyramin og histamin.

Fortsatt er det ingen konklusjoner som er gitt, men spesialister advarer de som ofte rammes av hodeverk mot mat som er rik på aminer. Disse mattypene kan også gi høyt blodtrykk, hjertebank og for høyt nivå av adrenalin.

Kan teste favoritt-vinen
Prototypen som forskerne har laget er på størrelse med en liten koffert og ved hjelp av en liten dråpe vin kan den bestemme amin-nivået i løpet av fem minutter. Nå jobbes det med å utvikle en mindre utgave som folk kan ha med seg i veska og teste sin favoritt-vin på restaurant.

Høyest amin-nivå fant forskerne i rødvin og sake. Lavest nivå fant de i øl. Selve utstyret funker kun på væske foreløpig.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere