RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Maten som holder hjernen ung

Sist oppdatert:
Pigmentet som gir currykrydderet den gule fargen kan også bryte ned «plakket» som finnes i hjernen til Alzheimers-pasiener.

Mat med curcumin, et stoff som finnes i currykrydderet gurkemeie, reduserte lagre av en type proteiner som settes i sammenheng med Alzheimers i hjernen til eldre laboratoriummus.

Og da forskerne spleiset lave doser curcumin og proteiner av den samme typen fra mennesker i et prøverør, ble proteinene hindret i å samle seg, og produksjonen av det som kalles «Alzheimers-plakk» hindret.

Opphoping av disse proteinene, beta-amyloid proteiner, i hjernen, er et av kjennetegnene på Alzheimers.

- Disse resultatene tyder på at curcumin både kan behandle Alzheimers og redusere risikoen for å utvikle sykdommen, sier medforfatter av studien doktor Gregory M. Cole fra University of California Los Angeles.

Cole og kollegaene hans har fått finansiert en liten studie for å undersøke effekten av curcumin på mennesker som lider av Alzheimers.

- Det store spørsmålet er hvor høyde doser vi trenger for å motvirke Alzheimers, og om det er sikkert å bruke for eldre pasienter, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Disse nye resultatene, som er publisert i nettutgaven til tidsskriftet Journal of Biological Chemistry, bekrefter tidligere forskning på curcumins medisinske verdi.

Curcumin er lenge blitt brukt i tradisjonell indisk medisin, og bli nå sett på som en potensiell kreftmedisin. Dyreforsøk tyder også på at det kan brukes til å behandle MS.

Interessen for curcumin til behandling av Alzheimers kommer etter studier i India, der andelen eldre med sykdommen er lav og alle spiser curry.

Flere saker fra Mozon.no
- Smerte-medisin farligere enn antatt
- P-piller virker dårligere på overvektige
-Alternativt i vekst
Flere barn med kreft
Vinter er eksemtid

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere