*Nettavisen* Nyheter.

Maten som holder hjernen ung

Pigmentet som gir currykrydderet den gule fargen kan også bryte ned «plakket» som finnes i hjernen til Alzheimers-pasiener.

07.01.05 07:52

Mat med curcumin, et stoff som finnes i currykrydderet gurkemeie, reduserte lagre av en type proteiner som settes i sammenheng med Alzheimers i hjernen til eldre laboratoriummus.

Og da forskerne spleiset lave doser curcumin og proteiner av den samme typen fra mennesker i et prøverør, ble proteinene hindret i å samle seg, og produksjonen av det som kalles «Alzheimers-plakk» hindret.

Opphoping av disse proteinene, beta-amyloid proteiner, i hjernen, er et av kjennetegnene på Alzheimers.

- Disse resultatene tyder på at curcumin både kan behandle Alzheimers og redusere risikoen for å utvikle sykdommen, sier medforfatter av studien doktor Gregory M. Cole fra University of California Los Angeles.

Cole og kollegaene hans har fått finansiert en liten studie for å undersøke effekten av curcumin på mennesker som lider av Alzheimers.

- Det store spørsmålet er hvor høyde doser vi trenger for å motvirke Alzheimers, og om det er sikkert å bruke for eldre pasienter, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Disse nye resultatene, som er publisert i nettutgaven til tidsskriftet Journal of Biological Chemistry, bekrefter tidligere forskning på curcumins medisinske verdi.

Curcumin er lenge blitt brukt i tradisjonell indisk medisin, og bli nå sett på som en potensiell kreftmedisin. Dyreforsøk tyder også på at det kan brukes til å behandle MS.

Interessen for curcumin til behandling av Alzheimers kommer etter studier i India, der andelen eldre med sykdommen er lav og alle spiser curry.

HTML EMBED

Flere saker fra Mozon.no
- Smerte-medisin farligere enn antatt
- P-piller virker dårligere på overvektige
-Alternativt i vekst
Flere barn med kreft
Vinter er eksemtid

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.