*Nettavisen* Nyheter.

Mathias (21) ble vraket av Forsvaret fordi han stammet

Foto: (Lofotposten/Privat)

- Jeg var jo veldig skuffet fordi jeg hadde veldig lyst til å avtjene min verneplikt.

19.12.12 20:05

Mathias Røstgaard Pedersen ble vraket av Forsvaret fordi han stammet. Nå er han kåret til Årets Gardist.

20-åringen fra Kabelvåg ville ikke slå seg til ro med beskjeden han fikk fra sesjonssjefen i Harstad for drøye to år siden. Han ble stemplet som tjenesteudyktig og syntes dette mildt sagt var merkelig.

– Jeg var gjennom en rekke tester for blant annet syn og hørsel og oppnådde full score på 9. Men på grunn av stammingen ble det et snitt på fem hos Vernepliktsverket. Jeg var jo veldig skuffet fordi jeg hadde veldig lyst å avtjene min verneplikt, sier Mathias til Lofotposten.

– Hvordan kom omslaget?

– Pappa, Terje Pedersen som er politi ved Svolvær Politistasjon, og som selv tjenestegjorde i Garden, skrev og ba om en forklaring. Da kom et kjapt svar der man sa det var begått en feil og at denne skulle rettes opp. Min første mulighet for verneplikt ble Hans Majestet Kongens Garde på Huseby. Der havnet jeg etter rekruttskole på Elverum, sier han.

Hadde gjort en prima jobb
Selv om sesjonssjefen satte tommelen ned for krigeren fra Lofoten, presiserer Mathias at Forsvaret ikke har gjort noen feil. Da han like før jul ble kåret til Årets Gardist, var det ut fra et helhetsinntrykk. Som avløsningsfører og nestlagsfører hadde han gjort en så prima jobb at det var lett å utpeke nettopp ham.

– Har dette gitt mersmak?

– Ja, førstegangstjenesten er bra og jeg vurderer opptak til befalsskolen i 2013. Men aller først skal jeg de kommende månedene være sammen med kjæresten min, Charlotte Olsen fra Svolvær som går sykepleien i Bodø.

– Jeg har jo fått litt ekstra å rutte med etter at jeg i høst avanserte til visekorporal. Det ga meg ei lønnsøkning på drøye 15 kroner dagen, fleiper han.

– Hvor hemmet er du av stammingen?

– Det er omgivelsene som merker denne lyten ved meg – ikke jeg selv. Dessuten er folk usikre på hvordan de skal takle slike som meg. Et godt råd er å la meg snakke ferdig. Det tar bare litt ekstra tid, sier han og legger til:

– Jeg kan gjøre det meste. Og noen nyhetsoppleser i radio har jeg uansett aldri tenkt å bli, sier Mathias Røstgaard Pedersen.

Les flere saker fra Lofotposten

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.