RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gull H. Pedersen (an.no)

Mathias (21) har egen sjokoladefabrikk

Selvlært mester mekker godsakene i kjelleren.

Dette er ikke Charlie og sjokoladefabrikken, men Mathias Morsund Ludvigsen og sjokoladefabrikken.

For når det ikke ble noe av Misvær-osten, kan man trøste seg med Misvær sjokolade for det er navnet på den nye bedriften til Mathias Morsund Ludvigsen, skriver an.no.

Men han bruker mange dager på å lage noen kilo sjokolade så ennå er det liten produksjon. Den unge mannen jobber med sjokoladen i besteforeldrenes gamle bakeri i Misvær. Mattilsynet har godkjent kjellerlokalene, så nå er han i gang.

Selvlært
Bønnene er kommet langveisfra. Helt fra Indonesia. Siste bestilling var på 21 kilo mens neste er på hele 150.

For nå har han lyst å få fart på det som startet som et ønske om å lage sjokolade til seg selv.

- Jeg likte godt en type som ble kjøpt i Sverige og som jeg ikke fant i butikker her. Den hadde appelsinsmak og en spesiell «knekk» i seg. Dermed måtte jeg lage min egen, sier Mathias til an.no.

Det var i september i fjor at han lagde sjokolade for første gang. Mathias har lest og lest og har tydelig funnet mye informasjon. For det meste på nettet. For han er helt selvlært.

Han har også testet sjokoladen på folk i nærområdet.

Småskala
Den unge mannen lager for det meste 70 prosent sjokolade.

Etter at bønnene har stått i ovnen i et kvarter, avkjøles de. Deretter blir de knust før en maskin skiller skall og bønner.

Til slutt skal de i en ny maskin der bønnene blir presset og ender opp som sjokolademasse før smak tilsettes. Han synes tempereringen er vanskeligst.

- Det kan jeg slite lenge med
Utstyret han bruker, er delvis kjøpt og delvis hjemmelaget.

Til slutt skal de i en ny maskin der bønnene blir presset og ender opp som sjokolademasse før smak tilsettes. Han synes tempereringen er vanskeligst.

- Det kan jeg slite lenge med
Utstyret han bruker, er delvis kjøpt og delvis hjemmelaget.

En maskin han kaller melangeur, er kjøpt fra India. Den står på rundt 12 timer før sjokolademassen er ferdig.

- Det er denne som begrenser mengde sjokolade jeg kan lage av gangen, sier han og håper å kunne skaffe seg en større etter hvert.

Alene i Norge?
Etter hvert som maskinen går, stiger det kraftig kakaoduft ut i rommet.

21-åringen kjenner ikke til andre i landet som lager sjokolade på denne måten i småskala.

Foreløpig lager han tre typer. En ren sjokolade, en med peppermyntesmak og en med appelsinsmak.

Mathias har gått tre år på videregående før han avsluttet og begynte å jobbe i butikk hjemme i Misvær. Nå har han to jobber.

Kanskje om noen år kan han levere mer enn til Monikas Godteributikk i Glasshuset.

For det er der Misvær-sjokoladen å få tak i nå. I tillegg til i Amors butikk i Misvær.

Økologisk
- Bønnene jeg bruker er økologisk dyrket. Det har jeg papir på, men det er verre å få tak i sukker. Kakaobønnene kommer ikke fra en storprodusent og er derfor noe dyrere enn det som er mest vanlig i sjokolade man kjøper i butikken. Men det er frakten som er det dyreste. Men kanskje finner jeg et nisjemarked for smaksbevisste kunder?

Så langt har han ikke annen støtte enn fra familie og nærmiljø. Men det er god tradisjon i familien med bedrift for Mathias er fjerde generasjon som driver bedrift i disse lokalene.Og bare noen hundre meter bortenfor ligger Saltens andre sjokoladeprodusent, hos Hanna Tidslevold på Urtehagen på Tofte.

Les flere nyheter på an.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere