Da Gunhild Guttvik skulle stelle datteren Mathilde (2) en kveld for to uker siden, kom toåringen plutselig med et helt nytt ord.

Mathilde pekte på pysjen med to glidelåser og sa: «Mamma, æ har to glidenøkla!»

- Jeg ble litt forfjamsa og måtte stå og smake litt på ordet. Jeg tenkte at dette ordet er jo genialt! En glidenøkkel, det er jo akkurat det er er, sier Guttvik til Nettavisen.

Det var NRK Troms som omtalte saken først. Senere har flere medier fulgt opp, og historien om Mathilde diskuteres og deles nå i et ekstremt tempo i sosiale medier.

Selv har hun alltid kalt metall- eller plastbiten som drar glidelåsen sammen for en dings. Språkrådet kaller det en metallhempe.

Guttvik la først ordet ut på Facebook, hvor flere kommenterte at hun måtte ta kontakt med Språkrådet.

Plan: Inn i ordboka

Seniorrådgiver i Språkrådet, Ole Våge, skriver i en mail til Guttvik at han synes ordet både er treffende og at det fungerer veldig godt.

- Ordet «glidenøkkel» har vi ikke registrert før, så det kan nok regnes som et nyord. Metallbiten som man drar glidelåsen med fungerer jo som en slags nøkkel, som åpner og lukker nattdrakta. Man bruker jo en nøkkel på en lås. Når barnet har brukt ordet «nøkkel» i «glidenøkkel», bruker hun enn annen mekanisme for å lage nyord, nemlig laging av metaforer, skriver han.

Men Språkrådet har ingen rutiner for å registrere nye ord. Guttvik ble derfor anbefalt å spre ordet, og om det fester seg og blir brukt i dagligtalen vil det kunne nå ordboken om et par år.

- Nå er planen at alle tar det i bruk, sier Guttvik.

- Han flirte godt

Hun har allerede tatt kontakt med flere forhandlere av glidelåser, blant annet daglig leder av Stoff og Stil.

- Han flirte godt da jeg fortalte om ordet, og sa han ville ta det opp med de ansatte, forteller Gunhild, som allerede har lagt merke til at folk har tatt ordet i bruk.

- Det er veldig artig, sier hun.