RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Matintoleranse

Sist oppdatert:
Dr. Lindbergs kostråd er ikke ensbetydende med slanking og vektreduksjon. Med omlagt kosthold kan også andre sykdommer og plager reduseres eller forsvinne helt.

Her er det en reaksjon på mat som ved allergi, men i motsetning til allergi er ikke immunforsvaret involvert på samme måte ved en intoleranse, og reaksjonen er doseavhengig. Det gjelder i første omgang å forstå hvilke matvarer man ikke tåler så godt, og så finne ut hvilken dose man tolererer. Akkurat som ved matallergi er det mulig å tåle matvaren bedre ved å sørge for god hormonbalanse, god tarmflora og rikelig inntak av essensielle fettsyrer.

Kostholdet spiller flere roller i behandlingen. Man bør forsøke å oppklare hvilke matvarer som gir ubehag, eventuelt å erstatte disse matvarene med alternativer som tolereres. Alternativt kan man sørge for kosttilskudd dersom matvaren er viktig i kostholdet. Sist, men ikke minst bør man sørge for at kostholdet er balansert slik at kroppen øker sin toleranse for matvarene. Dette kan være litt av et puslespill og krever veileding av en eller flere fagpersoner. Dersom du forsøker deg frem på egenhånd kan du ende opp med et kosthold som er altfor ensidig fordi du stadig blir usikker på om du tåler ulike matvarer, og kutter dem ut for sikkerhets skyld.

Ofte kan det være slik at det ikke er de enkelte matvarene som er problemet, men at du reagerer på de hormonelle effektene en spesiell type mat gir. For å få klarlagt hvilke type reaksjoner det er snakk om og hvilke matvarer som eventuelt bør kuttes ut og erstattes, er det viktig med en støttespiller som har god erfaring i å veilede matintolerante personer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere