Gå til sidens hovedinnhold

- Matkrise truer Haiti

FN advarer om en gryende matkrise i det ødelagte landet.

Matkrisen rammer nå store deler av landet, og ikke bare de jordskjelvrammede områdene rundt hovedstaden Port-au-Prince, melder hjelpeorganisasjonen CARE.

Vurderinger gjort av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) viser at matkrisen går hardest ut over distriktene, som har tatt imot flyktninger fra hovedstaden Port-au-Prince etter jordskjelvet.

Spiser frø

- Det er bekymringsfullt at folk allerede har begynt å ty til nødløsninger for å kunne hjelpe de rundt 500.000 flyktningene som har flyttet til landsbygda etter jordskjelvet, sier Dick Trenchard, koordinator for FNs organisasjon for ernæring og landbruk i Haiti.

I mange tilfeller må folk spise frøene som egentlig skulle vært plantet i neste sesong og flere spiser eller selger husdyrene sine, særlig geiter.

- Plantesesongen, som vanligvis står for 60 prosent av den årlige matproduksjonen i Haiti, starter om mindre enn to uker. Hvis vertsfamiliene ikke har mulighet til å kjøpe frø og få sådd, vil det være katastrofalt for et allerede hardt prøvet folk, sier CAREs generalsekretær, Marte Gerhardsen, i en pressemelding.

Får folk i arbeid

En rekke tiltak settes nå i gang for å hjelpe på denne matkrisen. Alt tyder på at plantingen ikke vil skje i samme skala som under normale omstendigheter.

Derfor har CARE og FN startet et program kalt «cash for work», for å få folk tilbake til hverdagen i jordbrukssektoren. Målet er å renske opp vanningskanaler i byen Léogane og det er CAREs jobb å oppskalere programmet fra 600 til 4000 mennesker.

- Det er nødvendig å få mer penger i omløp før plantesesongen begynner. Matutdeling fungerer i nødssituasjoner, men nå trengs det langsiktige løsninger der bøndene får mer penger slik at de kan investere og få tilbake selvstendigheten sin, sier Gerhardsen.

300.000 kan være omkommet

Det er nå fem uker siden jordskjelvet rammet Haiti, og ifølge president, Rene Preval, kan antallet døde komme opp i 300.000 når alle er hentet ut av de sammenraste bygningene. Det utalte Preval på en konferanse med andre ledere fra Sør- og Latin-Amerika søndag.

I tillegg til de høye dødstallene er det estimert at minst like mange er skadd og at over en million har mistet hjemmene sine etter jordskjelvet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, er det beregnet at gjenoppbyggingen av landet vil koste opp mot 86 milliarder kroner. Det viser tall fra Inter-American Development Bank (IDB).

FN har bedt om rekordhøy nødhjelp til landet, og søker i alt 8,5 milliarder kroner i humanitær bistand til Haiti. Ifølge FNs kontor for koordinering av nødhjelp (OCHA) skal pengene øremerkes blant annet helsevesen, jordbruk, matvarehjelp, sikkerhet, vann og sanitærinstallasjonene.

Les også: FN ber om 8,5 milliarder kroner til Haiti

- Haiti trenger en Marshall-plan

EUs utenrikssjef Catherine Ashton støtter forslagene om å opprette en såkalt Marshallplan for kriserammede Haiti. Ashton diskuterte EUs innsats etter jordskjelvet med Unionens utenriksministre i Brussel mandag. Hun skal reise til Haiti neste uke, melder NTB.

Foruten å møte landets myndigheter vil Ashton bruke møtet til å forberede den kommende giverkonferansen for Haiti i New York.

- Jeg tror vi trenger noe som en Marshallplan for Haiti, for å sikre en langsiktig støtte til landet, sier Ashton.

Den opprinnelige Marshallplanen var et amerikansk hjelpeprogram, satt i gang og rettet mot Europa i 1947 etter den annen verdenskrig.

Kommentarer til denne saken