Matmangel truer halve Pakistans befolkning

Foto: (Scanpix)

Halvparten av Pakistans befolkning har ikke sikker tilgang til mat, sier sjefen for FNs matvareprogram WFP.

25.06.13 21:31

Mange år med krig og flom har ført til en ny sultkrise i Pakistan.

Kamper i stammeområdene nær grensen mot Afghanistan har forsterket problemene som oppsto da landet ble rammet av oversvømmelser tre år på rad. Avlingene ble ødelagt av flomvann og millioner av mennesker måtte forlate sine hjem, i alle fall midlertidig.

Men situasjonen i disse områdene er blitt fortrengt fra medienes og giverlandenes oppmerksomhet av krigen i Syria og andre nødssituasjoner. Dermed kommer heller ikke den sårt tiltrengte hjelpen til menneskene her.

«Krisesituasjon»
- Dette er en krisesituasjon, med sviktende matsikkerhet og utstrakt underernæring. Vi må slå alarm, sier Verdens Matvareprograms sjef Ertharin Cousin.

Rundt 15 prosent av barna i de rammede områdene er alvorlig underernært, og 40 prosent har ikke normal kroppsvekst.

Cousin besøkte nylig en senter for behandling av alvorlig underernærte i Swat-dalen nordvest i Pakistan nær grensen mot Afghanistan. Her møtte han blant annet en ung kvinne som heter Zainab, og som er mor til en to måneder gammel baby som er tydelig undervektig.

- Da området vi bodde i ble evakuert, måtte vi dra fra hjemmene våre og buskapen vår. Da vi kom tilbake, var husdyrene døde og husene ødelagt, sa Zainab mens hun ventet på å få utdelt matrasjoner med høyt næringsinnhold.

Utrygt
Forholdene i Swat-dalen er svært utrygge. Geriljabevegelsen Tehrik-e-Talibani, som mener demokrati er uforenlig med islam, har stått bak en rekke drap i området og har sverget å gjøre alt den kan for å forstyrre fredelig politisk virksomhet.

En gruppe som sier den er alliert med den pakistanske delen av Taliban har innrømmet å stå bak drapene på ti utenlandske fjellklatrere nord i Pakistan. Minst 20 personer er arrestert, mistenkt for å ha vært med på drapene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.