RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Matmerk vil beskytte kjøttkaker og klippfisk

Oslo (NTB): Stiftelsen Matmerk vil ha merkevarebeskyttelse for flere norske matspesialiteter, og lanserer en topp-ti-liste der blant annet Gudbrandsdalsost, kjøttkaker og klippfisk er med.

Matmerk er en uavhengig stiftelse startet av Landbruks- og matdepartementet i 2007. I styret sitter representanter fra landbruket, matprodusenter, dagligvarekjeder og merkebrukere.

- Å oppnå status som en beskyttet betegnelse er et konkurransefortrinn, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) i forbindelse med offentliggjøringen på mat-, landbruks- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin.

Matmerk vil ha varene inn under ordningen Beskyttede betegnelser, som gir mulighet til å lovbeskytte produktnavn som har en spesiell geografisk opprinnelse, tradisjon og særpreg. I dag finnes det 19 produkter med beskyttelse, og et par til er rett rundt hjørnet.

- Kjøttkaker, det norskeste av det norske, er hverdagsmat for de fleste av oss, men hva er egentlig ekte kjøttkaker? Denne merkeordningen gir forbruker en garanti for en riktig kvalitet i henhold til tradisjonen. Når det gjelder klippfisk, er hovedutfordringen å beskytte den mot dårlige kopier i utlandet, skriver Matmerk.

Lefse, norsk øl, pinnekjøtt, ridderost fra Tresfjord, Røros-smør og røykelaks er også med på listen. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere