*Nettavisen* Nyheter.

Mats og Stian døde trolig da festet røk

Foto: Vidar Dons Lindrupsen (Vidar Dons Lindrupsen)

Mats (23) og Stian (21) Hustad Håpnes falt i døden.

19.06.09 09:13

Det omkomne brødreparet ble torsdag ettermiddag hentet ut fra fjellet Store Hollenderen på Kvaløya i Troms. Klatreekspert Stein Tronstad ledet aksjonen, og har en helt klart oppfatning om hva som gikk galt da de to klatrerne falt 200 meter.

- Vi har fått et godt bilde av hva som skjedde på grunnlag av det vi så på ulykkesstedet og det vi så i fjellveggen. Begge var i ferd med å fire seg ned, sannsynligvis fordi de snudde før de kom til toppen. De har kommet over et gammelt rappellfeste de har bestemt seg for å bruke, sier Tronstad til Nettavisen.

- Begge koblet seg på festet slik man vanligvis gjør. I det øyeblikket den ene lente seg bakover, røk festet og de falt rett ned begge to, mener Tronstad.

Trygt område
Mats og Stian Hustad Håpnes skulle egentlig ha kommet tilbake fra klatreturen onsdag kveld og ble meldt savnet torsdag morgen. De ble satt i verk en leteaksjon og klatrerne ble lokalisert i den sørlige fjellsiden på Store Hollenderen.

Det ble ganske raskt slått fast at begge var døde.

Les saken: Brødre funnet døde

Området er ikke kjent som et farlig område for klatrere.

- Nei, tvert imot, sier Tronstad.

- Området er mye besøkt. De senere årene har det vært mye besøkt både av lokale og tilreisende klatrere. Det er kjent som et fast og fint fjell, sier han.

Maner til forsiktighet
Tronstad var sammen med fire andre med å hente de omkomne ut av fjellet. Han beskriver operasjonen som teknisk enkel, men likevel tung siden det var to unge mennesker som hadde mistet livet.

Tronstad er sikkerhetsansvarlig for Norges Klatreforbund, og forbundet skal se nærmere på ulykkesstedet for å se hva som kan gjøres for å hindre slike ulykker i fremtiden.

- Men generelt er det viktig å mane til en stor grad av forsiktighet ved gamle rappellfester, sier Tronstad, som sier at han ikke kjente til brødreparet personlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.