OSLO (Nettavisen): – Jeg blir ordentlig lei meg av tanken på at vi må fjerne kjøkkenet. Det vil gi et dårligere tilbud til barna.
Det sier en opprørt Tone Mila, styrer i barnehagen Espira Grefsen Stasjon i Oslo, når hun hører hva byrådet i hovedstaden ønsker å gjøre med kostprisen i byens barnehager.
I byrådsplattformen til Ap, MDG og SV i Oslo står det nemlig at de akter å «søke staten om å få gjennomføre et forsøk med lik makspris for kostpenger i kommunale og private barnehager».
Ved regjeringsskifte kan det bli en realitet.
Det kan bety at private barnehager blir tvunget ned til en kostpris på 185 kroner i måneden per barn.
Må si opp kokken
I kommunale barnehager betaler foreldre i Oslo 185 kroner i måneden til mat per barnehagebarn - nemlig kostprisen.
Private barnehager kan ta så mye de ønsker i kostpris, så lenge alle pengene brukes på maten.
Les også: Advarer mot redusert valgfrihet med rødgrønn regjering: - Vil skru tiden tilbake til gamle løsninger
Dermed varierer kostprisen fra barnehage til barnehage. Alt fra noen få hundre kroner til 1107,- i den dyreste. Det nasjonale snittet er 285 kroner, ifølge Utdanningsdirektoratet.
Den private barnehagen til Tone Mila tar 600,- i kostpris. Pengene gjør at de kan ansette en kokk i 100 prosent stilling som lager varmmat til 152 barn fem dager i uka.
Det kan de ikke gjøre hvis de tvinges til å senke kostprisen, sier hun.
– Det handler også om arbeidsplasser. Vår kokk vil miste jobben. I tillegg har vi brukt penger på spiseområdet. Vi kunne hatt 10 arealer i stedet for åtte, men vi valgte å bygge kjøkken. Der er det nok mange barnehager som er i samme bås.
Mila har ansatt kokken Ton, som ifølge barnehage.no sluttet på en populær Thai-restaurant for å starte i barnehagen.
SV gir grønt lys
Nettavisen har spurt SV nasjonalt om partiet ønsker å tillate en slik prøveordning dersom de skulle havne i regjering.
– Vi støtter det byrådet holder på med, så det virker som en kjempegod idé, sier Liv Guneriussen til Nettavisen. Hun er skolepolitisk rådgiver og uttaler seg på vegne av partiet.
Hun mener barnehagene har blitt for dyre for mange foreldre. I dag ligger maksprisen på en barnehageplass på 3230 kroner i måneden. Kostpris kommer i tillegg.
Gjennom såkalt behovsprøving kan husholdninger med en årsinntekt på opptil 583,650 kroner søke om 20 gratis barnehagetimer i måneden.
Les også: Rødt vil forby rikingene å fly til hyttene: - Nå er jeg pisslei
Guneriussen sier SV er imot behovsprøving fordi det fører til byråkrati, samt at noen havner akkurat under terskelen. De ønsker ordninger som er like for alle, sier hun.
Høyre er bekymret
Dersom byrådet får grønt lys for en prøveordning, og deretter viderefører praksisen, vil det få store konsekvenser for flere barnehager.
Det bekymrer Høyre, som denne uka besøkte barnehagen på Grefsen med stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde og bystyrerepresentant Mehmet Kaan Inan.
Sosiale forskjeller
Heidi Nordby Lunde mener kommunen heller bør øke kostprisen i kommunale barnehager, heller enn å gjøre den lik for alle.
– Folk er veldig opptatt av å utjevne sosiale forskjeller i Oslo, men det at noen skal trekkes ned i stedet for at det offentlig skal strekke seg oppover - det høres veldig SV ut. Målet er en likhetstankegang hvor alle skal være litt fattigere, sier hun.
– Vi utjevner sosiale forskjeller ved at alle får lik mat i stedet for at de kommer hit med ulike matpakker, sier Mila.
– Nå snakker du om forskjeller innad i barnehagene. Men hva med forskjeller mellom barnehagene? Det er i hovedsak det byrådet snakker om.
– Ja, det er det. Jeg tenker man må se på de som gjør det best, og heller strekke seg etter dem, svarer Mila.
– Hvem som helst skal kunne søke til barnehagen vår. Det er ikke økonomi som skal hindre deg fra å få plass. Vi har økonomisk ressurssterke foreldre og vi har de som får gratis kjernetid. Jeg tror vi har 16 ulike nasjonaliteter representert.
– Se til Trondheim
Oslo har en gjennomsnittlig kostpris på 265 kroner, mens den i Trondheim er på 314. I Trondheim kan nemlig kommunale barnehager selv bestemme hvor mye de vil bruke på mat.
Kaan Inan, som er skolepolitisk talsperson for Høyre i Oslo, mener byråd Inga Marte Torkhilden (SV) må se mot Trondheim.
– Du har andre røde kommuner som har høyere kostpriser enn Oslo. I Trondheim er de ikke låst til en kostpris, så der får man bedre mat, sier han om Ap-styrte Trondheim.
– I stedet for at de kommunale lærer av tilbudet de har her, så skal alle ned til det kommunale nivået. Jeg håper Inga Marte lærer av de andre røde byene, sier han.
Les også: Ny dyster måling for Høyre – 250.000 har forlatt partiet siden mars
Nå håper han Thorkildsen tar turen til en av barnehagene til selskapet Espira.
– Jeg tenker at hun bør komme på besøk her, for å se det tilbudet som eksisterer.
SV: – Feil utvikling
Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), bruker de dyreste barnehagene som eksempel når Nettavisen spør henne om kostprisen.
– Nei, matpenger på over 1000 kroner i noen barnehager er definitivt ikke med på å utligne sosiale forskjeller, sier hun med trykk på «ikke».
Ifølge oversikten til Utdanningsdirektoratet er Månestråle barnehage på Frogner i Oslo den eneste barnehagen i hovedstaden med en kostpris på over tusenlappen. 1107 kroner i måneden.
Les også: Partiveteran i Frp meldte seg ut da han ikke fikk være medlem i Sian
Tallene viser at den gjennomsnittlige kostprisen per bydel varierer fra 222,- i Grorud til 328,- i Vestre Aker. 16 barnehager har en kostpris på over 600 kroner.
– Da blir det i stedet slik at kun familier med høy inntekt har mulighet til å sende barna sine til disse private barnehagene. Det er en utvikling byrådet ikke ønsker og vi vil derfor søke staten om å gjennomføre forsøk med lik makspris for kostpenger i kommunale og private barnehager, sier hun.
Thorkildsen mener at Espira-barnehagene ikke er et godt eksempel å bruke.
– Byrådet er opptatt av å spre gode eksempler som ikke koster skjorta og som kan inkludere barn fra familier fra ulike inntektsgrupper. Da forstår jeg at vi må se til andre barnehager enn eksempelet i denne saken.
Må ikke ha egen kokk
Byråden mener at en barnehage ikke må ha egen kokk for å gi et godt mattilbud.
– Et sunt kosthold i barnehagen tror jeg heller ikke avhengig av en egen kokk. Derfor har vi både startet et forsøk med kjøkkenassistenter i barnehagen i samarbeid med NAV og det er delt veiledere for menyplanlegging, innkjøp, tips og oppskrifter som gjør det lettere å velge sunnere og lage god mat, selv om matprisen er lav.
– De bydelene som aktivt har gjort det har vist at man kan få til mye også med lite penger. Mens kommunen tenker kreativt og ser nye løsninger, ser dessverre mange private barnehager først og fremst etter muligheter til egen lønnsomhet, avslutter Thorkildsen.