*Nettavisen* Nyheter.

Matte er lett for noen

Norsk Matematikkråd advarer mot katastrofale mattekunnskaper blant studenter. Jan Martin Nordbotten (24) tok doktorgrad da han var 22.

02.03.06 10:57

På veggene i kontoret til Jan Martin Nordbotten, tidenes yngste førsteamanuensis ved Institutt for matematikk ved Universitetet i Bergen, henger tavler med avanserte ligninger. På gulvet står kassen til en tuba. Mange mener musikk er matte, så det må passe en matematiker utmerket.

- Jeg vet ikke jeg, det er ikke stort mer avansert enn brøkregning, sier 24-åringen . Han sitter godt tilbakelent i kontorstolen. - Noter er en slags skisse til noe. Det er hvordan de leses som er viktig, fortsetter han.

Og enkel brøkregning er det som skiller Jan Martins prestasjoner fra dem Norsk Matematikkråds advarer mot. Selv de beste studentene i fag som krever matematikk har problemer med ungdomsskolepensum, konkluerer rådet etter å ha testet 7215 nye studenter.

Utdanning på halve tiden
Det som er så fascinerende med den unge doktoren i matematikk er at han fremstår som en hvilken som helst annen mann i midten av tjueårene. Venner, fest og moro er det viktigste.

- Dette har aldri vært målet mitt. Målet er å gjøre noe synes er lett og å ha det gøy, forteller han.

Han fikk Cand. Mag. og tok hovedfaget på to år. To år senere - da Norbotten var 22 år - var doktoravhandlingen disputert og funnet verdig. Det er under halvparten av tiden de fleste studenter bruker!

- Jeg meldte meg opp på en del fag jeg syntes var lett og så kom det en kar og sa at «Det er kanskje ikke så vanskelige fag, så da lot det seg nok gjøre.» Det gjorde meg så provosert at jeg gjorde det samme neste semester, og det var nok litt vanskeligere, forteller han og strekker på ordene.

- Hvor stort studielån er det du sitter igjen med?

- Jeg er jo fra Bergen, så jeg rakk rett og slett ikke flytte ut før jeg var ferdig med hovedfag ¿ og da hadde jeg fast jobb ved UiB.

Emigrerende forsker
I doktoravhandlingen sin ser Jan Martin Norbotten på muligheten til å lagre CO2-utslipp i tomme olje- og gassreservoar.

- I Texas finnes det halvannen million tomme reservoar. Skal vi dumpe CO2 der blir det som å dumpe den i en sveitserost. Vi har gjort en risikoanalyse på hvor mye det vil lekke om CO2 dumpes der eller i undersjøiske reservoarer, forklarer Jan Martin.

De neste par årene skal han primært forske, både i Bergen og i USA. Om høsten emigrerer han til prestisjeuniversitetet Princeton, hvor han forsker og veileder.

- De har en tendens til å ansette meg hver høst med nye titler og arbeidsoppgaver hver gang, forklarer han som om det var snakk om en vikarjobb i det norske offentlige skoleverket.

- Men dette er ett av de virkelig ettertraktede universitetene i USA.

- Ja, men det kommer an på hvordan man ser på det. Det er for det meste morsomt, selv om det er prestisje å være der.

Viktig å ha det gøy
I akademia er det for Jan Martin kun et trinn igjen på karrierestigen, professorat. En stilling han kunne tenkt seg, om enn ikke med det første. Akkurat nå, forteller han, har han det veldig gøy på jobb.

- Det er noe med innsikten man får med matte som er så utrolig spennende. Den nye innsikten gir et bilde av hva som skjer ute i den virkelig verden, forklarer han og øynene hans funkler.

24-åringen klarer, ifølge han selv, å legge jobben igjen på kontoret. Også når han drikker øl med vennene.

- Jeg trenger ikke å høre om sykdommene som herjer i barnehagen, og de trenger ikke matteprat, sier han og forklarer at majoriteten av vennene har han møtt gjennom felles musikkinteresser.

- Hva blir målet videre for en som allerede har rukket så mye?

- Målet er å gjøre noe jeg synes er lett, og ikke minst å ha det gøy, konkluderer førsteamanuensisen med glimt i øyet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag