RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Måtte gi opp toppforsøk

(www.hamartiltopps.no)
Sist oppdatert:
Farlig mye løs nysnø hindret Shisapangma-trioen i å nå toppen på 8.027 meter i Tibet.

Norske Aleksander Gamme, Stian Voldmo og danske Casper Ravnsbaek forsøkte å nå toppen av Shishapangma klokken ett natt til søndag. Klatringen gikk raskt og fint, men siden det falt svært mye snø forrige uke ble det for farlig å fortsette etter 7500 meter.

Fjellet er det 14. høyeste i verden og det laveste av alle verdens fjell over 8.000 meter.

Knust av snø og vind
Gamme forteller om en slitsom tur som gikk greit selv uten faste tau og ekstra oksygen. Bare snøen gjorde det vanskelig.

- Vi var oppe på eggen på 7500 meter ved 0400-tiden, men snøforholdene var svært preget av den voldsomme nedbøren som falt i forrige uke. Skredfaren var stor, og det hadde vært mer enn dumdristig å fortsette, skriver han i en pressemelding fra Hamar til Topps.

Værgudene gikk i mot ekspedisjonen forrige uke. I camp 1, 6300 meter over havet, ble teltene deres knust til pinnevev av snø og vind, og i camp 2, 7000 meter over havet, var leiren tatt av snøskred.

Hittil denne sesongen er det bare en klatrer som har våget seg høyere en den dansk-norske trioen. Iñaki Ochoa har besteget ni 8000-meters fjell tidligere, men på Shishapangma snudde han på 7.600 meters høyde på grunn av vanskelige forhold. Ingen andre har vært i nærheten av å nå toppen denne sesongen. To-tre ekspedisjoner er igjen på fjellet, mens de fleste har gitt opp.

Underviser unge
Prosjektet Hamar til Topps er ikke bare en fjellekspedisjon, men tilbyr også et undervisningsopplegg for elever. Derfor har de med seg fire pc`er, bredbånds satelittmodem, kameraer, radioer og eget aggregat på turen. Det lave lufttrykket har klart å krasje fire pc’er.

- Vi har sendt store videofiler, oppdatert blogg, gjennomført live webchatt, sendt ukesoppgaver og svart på massevis av spørsmål. Med små justeringer skal vi lage et utrolig spennende og unikt undervisningsopplegg for elevene til våren, sier Gamme.

Ekspedisjonen er også et undervisningsprosjekt for alle grunnskolene i Hamar. Det er et samarbeid mellom Innovation Studios, Høgskolen i Hedmark, Aleksander Gamme og Stian Voldmo.

Multimedia og Internett skal gi elevene inspirasjon, kunnskap og oppgaver mens Aleksander Gamme og Stian Voldmo forsøker å bestige Mount Everest (8850 moh) i mars til mai neste år.

Shishapangma-turen har utforsket tekniske muligheter med to skoler og forberedt andre utfordringer som venter før våren.

Stafettpinnen som Voldmo og Gamme holder i hånden var med opp til 7500 meters høyde. Denne vil bli sendt rundt per post til Hedmarks bedrifter med en utfordring om å støtte Redd Barnas skoleutviklingsprosjekt i Nepal med 10 øre, 1 kr eller 10 kr per høydemeter

Les mer om prosjektet på www.hamartiltopps.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere