*Nettavisen* Nyheter.

Måtte identifisere sin egen tvillingbror

Foto: Scanpix

Jaroslaw Kaczynski identifiserte sent lørdag liket av tvillingbroren Lech.

11.04.10 14:05

Smolensk (NTB-AFP): Polens president Lech Kaczynski var blant de 97 omkomne i flyulykken i Smolensk i Russland lørdag.

- Jaroslaw Kaczynski identifiserte likene av broren Lech og kona hans Maria, sier Max Kraczkowski, som er representant i den polske nasjonalforsamlingen.

President Lech Kaczynski omkom sammen med store deler av den polske forsvarsledelsen, fremstående politikere og andre høytstående tjenestemenn da flyet styrtet like ved den russiske byen Smolensk lørdag.

Valg om to måneder
Polen må velge ny president etter at Lech Kaczynski omkom i flyulykken. Valget vil bli holdt innen drøye to måneder.

Fungerende president Bronislaw Komorowski skal sammen med de politiske partiene komme fram til en dato for valget.

- Det er min plikt å kunngjøre en dato for presidentvalget innen 14 dager. Valget må finne sted innen 60 dager etter kunngjøringen, sier Komorowski.

Komorowski er også leder av den polske nasjonalforsamlingen.

Sorgen samler polakkene
Blomster og lys lå som et teppe over Pilsudski-plassen i Warszawa da Polen minnet Kaczynski natt til søndag. Sorgen over den døde presidenten samler polakkene.

Lørdag kveld strømmet innbyggerne i hovedstaden Warszawa til Pilsudski-plassen, som raskt ble til et hav av røde og hvite blomster, lys og siste hilsener.

- Vi er en spesiell nasjon. Vi blir forent gjennom nasjonale tragedier, sier Jerzy Grabowski, en 55 år gammel revisor som sammen med kona la ned blomster sammen med titusenvis av andre i Warszawa.

Folkehavet av sørgende på Pilsudski-plassen sto sammen i sorgen utover natten.

- Det var hjertet mitt som sa til meg at jeg skulle gå hit. Jeg bare måtte komme, sier den 45 år gamle oversetteren Anna Ciostek.

Russland sørger
Presidentflyet styrtet under et statsbesøk i Russland i forbindelse med 70-årsmarkeringen av Katyn-massakren, og Russland deler Polens sorg over president Lech Kaczynski død.

- Dette er først og fremst Polens og det polske folks tragedie. Mend et er også vår tragedie, og vi sørger med dere, sier Russlands statsminister Vladimir Putin på russisk TV sent lørdag kveld.

Putin skal selv lede granskingskommisjonen etter flyulykken der en rekke fremstående politikere og tjenestemenn også mistet livet.

- Kommisjonen kommer til å gjøre alt som står i dens makt for å bistå de pårørende, sier Putin.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.