RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Måtte «krangle inn» møblene sine

IKKE ØNSKET: - Det er ikke populært å flytte når man er nesten 100 år, sier Willy Kjone. Han og kona Mary måtte i går flytte fra Incita til Nes sykehjem.
IKKE ØNSKET: - Det er ikke populært å flytte når man er nesten 100 år, sier Willy Kjone. Han og kona Mary måtte i går flytte fra Incita til Nes sykehjem. Foto: Lisbeth Andresen (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Mary (86) og Willy Kjone (82) ble onsdag tvangsflyttet til Nes sykehjem. Etter mye om og men fikk de til slutt lov til å plassere skattholdet og de to lenestolene sine på det nye rommet sitt.

Ekteparet er to av 11 pasienter som Nes kommune nå flytter fra private Incita til Nes sykehjem for å spare penger. De må også være forberedt en overgang fra enkeltrom til tomannsrom, skriver Romerikes Blad.

I går var det Mary og Willy Kjones tur til å flytte på seg, noe verken ekteparet selv eller datter og svigersønn så fram til med glede.

- Idioti
- Dette er idioti og mangel på styringsvett, sier Willy Kjone, som selv har representert Arbeiderpartiet i både kommunestyret og formannskapet i Nes.

STERKT UENIG: Willy Kjone misliker sterkt beslutningen om å flytte pasienter for å spare penger.


Han og kona har bodd på Incita siden november i fjor og har trivdes veldig godt. Der har det vært hjemmekoselig, og en av pleierne har til og med kalt ekteparet for mamma og pappa.

- Tross mye avisskriving har vi innsett at beslutningen ikke blir gjort om. Mamma og pappa og de andre flyttes fra Incita til Nes sykehjem, sier datteren Marianne Kjone.

Rommet på det kommunale sykehjemmet er på rundt 15 kvadratmeter, anslagsvis 10 kvadratmeter mindre enn rommet på Incita.

Strengt bilderegime
- Vi vet også at det blir mye mer upersonlig på sykehjemmet. Det som får begeret til å renne over, er at vi hører at de ikke engang får henge bilde av foreldrene sine på veggen, sier hun.

Da Romerikes Blad besøkte Nes sykehjem i går, fikk vi noe motstridende opplysninger om dette. Til slutt var konklusjonen at det er i orden med noen få private bilder, men at de må festes til ei skinne på veggen.

Derimot kom det klar beskjed om at det ikke tillates private møbler på rommene. Dette ble begrunnet med at det dreier seg om korttidsavdelinger og at private møbler vil by på praktiske problemer hvis man må flytte på pasienter.

- Får vi ikke med stolene våre? spør Mary når hun får høre om dette.

- Vi får vel plass til sengene, sier hun senere, med en god porsjon galgenhumor.

FIKK VÆRE MED: Til slutt fikk ekteparet ta med seg skattholdet sitt til sykehjemmet


Datteren fikk forståelsen av at det var greit med skattholdet og de to lenestolene da hun snakket med personale ved sykehjemmet tirsdag.

De eneste eiendelene
- Dette er de eneste private eiendelene de har igjen. Det er tragisk hvis de ikke kan ha dette på det nye rommet sitt, sier Marianne Kjone.

Senere på dagen ringte hun RB og ga oppdatert status.

- Nå har vi vært på sykehjemmet og snakket med dem. Vi fikk klar beskjed om reglene for bilder på veggene. Men vi fikk satt inn lenestolene og skattholdet.

- Så det gikk greit?

- Ja, vi bar det jo inn, så da hadde de vel ikke noe valg, sier Marianne Kjone.

- Ingen på dobbeltrom
Flyttingen av Nes-pasienter fra Incita til Nes sykehjem har så langt skjedd uten bruk av dobbeltrom. Det sier kommunalsjef Hege Holth i Nes kommune.

LEDER PROSESSEN: Kommunalsjef Hege Holth.

- Per nå har vi igjen fire av opprinnelig 11 plasser ved Incita. Ingen er så langt flyttet til dobbeltrom på sykehjemmet, sier Holth.

- Vi får større fleksibilitet ved å kunne bruke fem rom i første etasje på sykehjemmet til dobbeltrom, men det betyr ikke at alle fra Incita kommer på dobbeltrom, sier hun.

- Blir det mer upersonlig ved sykehjemmet enn på Incita?

- Det har jeg vanskelig for å kommentere.

- Er det mulig å ha med private møbler og private bilder til sykehjemmet?

- Her er det forskjell på korttids- og langtidsavdelinger. På korttid er det større sirkulasjon på plassene, men vi vil prøve å få til best mulige løsninger for den enkelte. Vi kan ikke være for bastante, sier Holth.

Les flere saker i Romerikes Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere