Måtte ned fra Everest

Høydesyke er ekstremt ubehagelig, og kan være dødelig. Camilla Maria Bjerke ble sendt rett ned fra fjellet.

24.04.07 10:50

BASE CAMP (EverestUnarmed2007): Camilla Maria Bjerke skulle helt opp til 8850 meter med «Hamar til topps»-ekspedisjonen, men har vært såpass syk at hun har måttet ta noen dager i lavlandet for å holde problemene i sjakk.

- Jeg var litt uvel da vi kjørte inn til Base Camp, forteller Camilla. Vi gikk en tur med det samme, bare 200 meter over BC. Utover kvelden fikk jeg store hodesmerter, og det bedra seg ikke. Den natta sov jeg ikke noe. Jeg bare kasta opp, hadde synsforstyrrelser og følte at jeg skulle besvime.

Sendt ned
Kvalme og hodepine er en ting, det man virkelig er redd for er at at hjernen skal svulme opp. Det er ikke spesielt fristende å bli slått ut med hjerneødem. Ekspedisjonsleder for Hamar til topps, Alexander Gamme, Dawa Sherpa og legestudenten Lars Oma sendte derfor Camilla ned til Zhangmu på 2200 meter over havet bare timer etter at hun ankom Base Camp på 5160 meter.

- Vi var i Zanhgmu i to dager, og så kjørte vi de ni timene opp igjen. Jeg følte meg ganske fin etter det, sier 29-åringen.

Noen dager etter at hun kom tilbake til Base Camp ble hun med en tur opp til mellomcampen på 5700 m.

Kollosale hodesmerter
Det ble en ny påminnelse om at høyden er en fiende her på Mount Everest.

- Jeg er ikke i så verst form her i Base Camp, men da vi kom opp til mellomcampen følte jeg meg sliten. Jeg kom meg igjen på kvelden og følte meg veldig pigg. Men plutselig ble jeg veldig dårlig igjen, og fikk den samme natta som jeg hadde i Base Camp noen dager før. Det var omtrent som en jernklo tok tak i nakken og klemte til, sier hun.

Kloen har ikke sluppet helt taket i Camilla ennå.

- Jeg kjenner at jeg også her i BC har lett hodepine, og det er veldig frustrerende, siden jeg er godt trent og burde fikset dette lett. Det er vanskelig å akseptere at jeg ikke tåler høyden. Jeg blir slapp og klarer ikke å yte det jeg vet jeg kan klare, understreker hun. Det er jo egentlig bare å akseptere det. Ikke minst på grunn av at vi er i et team. Skal vi holde prosjektet oppe må en redusere egne mål.

Undervisningsprosjekt
«Hamar til topps» består av Aleksander Gamme og Stian Voldmo i tillegg til Camilla. De tre har som mål å lage et undervisningsopplegg for 585 elever i sjette- og sjuendeklasse på Hamar.

- Vi skal lage det kuleste undervisningsopplegget som er laget. Elevene skal lære om andre kulturer og religioner. De får ukeoppgaver i de fleste fagene i løpet av de seks ukene undervisningen varer.

Her finner du nettsidene til «Hamar til topps»

Camilla er ansvarlig for kommunikasjonen med elevene. Og det har ikke vært like lett når hun har vært syk.

- Vi er jo tre i teamet, og da må de andre trå til ekstra. Det positive er jo at elevene har hatt spørsmål om hvordan det er å ha høydesyke. Og det kan jeg svare inngående på. Dessuten har det vært masse hyggelige hilsener fra elevene, forteller Camilla.

Liten dør åpen
Til tross for at høydeproblemene så langt har gjort det helt uaktuelt å fortsette mot toppen holder Camilla en liten dør på gløtt. Hun håper at hun i alle fall skal komme seg opp til Advanced Base Camp på 6400 meter.

- Har vel ikke slått det fra meg helt ennå, men innser vel at jeg bør gjøre det. Jeg tar vel en beslutning på det om et par dager, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag