– Det nytter ikke. Tålmodigheten er ikke der lenger, sier bardriver Stig Vaagland til Nettavisen.

Han driver Torggata botaniske, en bar som ligger midt i Oslos kanskje mest tettpakkede utelivsgate. Han sier at han i morgen er nødt til å ta kontakt med sine 11 ansatte for å snakke om hva de skal gjøre videre. Fortsatt er mye usikkert.

Statsminister Jonas Gahr Støre la frem diverse inngripende tiltak, inklusiv skjenkestopp – som vil gjelde i fire uker. Med det blir en rekke steder nødt til å stenge dørene.

Etterlyser kompensasjonsordninger

En ordning om lønnsstøtte er varslet å være klar om ikke lenge, men da de nye tiltakene ble rullet ut tirsdag kveld, var fortsatt ingen lønnsstøtteordning på plass.

Den ønsker næringen velkommen, men er skuffet over at den ikke allerede var på plass da de nye tiltakene ble presentert.

– Det er trist at nye tiltak blir presentert på en pressekonferanse, to år ut i en pandemi, tiltak som jeg støtter forsåvidt, men da uten å ha kompensasjonsordninger er klare, sier Vaagland.

– Et plaster på et blødende kjøttsår

Han har de forrige nedstengingene friskt i minne.

– Forrige nedstigning mistet vi alle våre ansatte. Vi håper denne gangen at vi kan holde dem på lønningslistene. De lover at det skal komme, men det er et plaster på et blødende kjøttsår, sier bardriveren.

Han sier at slik ting står tirsdag kveld, går alle i utelivsnøringen en usikker tid i møte.

– Alle som jobber i denne næringen går jula i møte med en potensiell oppsigelse eller permittering foran seg. Vi som arbeidsgivere må ha noe form for sikkerhet for å gå videre, forklarer han.

Han sier det er vondt å ikke vite hvordan fremtiden ser ut for hans ansatte.

– Dette går veldig direkte utover oss som driver i mindre skala. Jeg har et personlig forhold til de som jobber hos oss. Vi er som en liten familie, sier han.

Les også: Regjeringen med nye koronatiltak: - Vi må handle raskt

– Må gå an å ha to tanker i hodet samtidig

Karl-Henning Svendsen er daglig leder for SoHo trøbbelskytter, et selskap som driver flere utesteder i Oslo. Han synes det er merkelig at det nok en gang drøyer med kompensasjonsordningene når smitteverntiltak legges frem.

– Hva er din umiddelbare reaksjon på det som ble presentert på pressekonferansen, og som rammer deres næring?

– Det jeg først og fremst reagerer på er; at det ikke er mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Tiltakene kommer før løsningene kommer på bordet, sier Svendsen til Nettavisen og fortsetter:

– Det er mange som sier at det kan virke som et døgn er kort tid, men de nesten 15.000 ansatte som jobber i bransjen i Oslo. Da er et døgn veldig lenge å vente i usikkerhet før jul, sier han.

Han mener også at det er tre ting som han er opptatt av når det gjelder koronatiltak og utelivsdrift.

– Smittevern er det ene, lønnskompensasjon slik at vi betale de ansatte lønn og slipper kompetanseflukt er det andre og det tredje er kompensasjon for de faste utgiftene vi har, sier Svendsen.