RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Måtte slette pasienter og pårørende fra Facebook

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Kommunen undervurderer de ansattes intelligens, mener pårørende, Odd Jørgen Eri Røland.

OSLO (Nettavisen): Pleiere i omsorgssektoren i Porsgrunn kommune fikk i slutten av desember beskjed om at at de ikke får ha brukere eller pårørende som venner på Facebook. Ansatte og pårørende Nettavisen har vært i kontakt med reagerer kraftig.

Måtte slette venner
- Vi føler at ledelsen undervurderer vår intelligens og overstyrer oss fullstendig. Jeg har vært nødt til å slette venner som jeg har kjent i lang tid før jeg begynte å arbeide her, sier en pleier som på grunn av sin jobbsituasjon ønsker å være anonym.

HAR DU OPPLEVD LIGNENDE SITUASJONER? Kontakt Nettavisen journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Andre pleiere, som også ønsker å være anonyme, forteller at situasjonen oppleves som håpløs. Spesielt fordi ansatte ikke benytter Facebook i arbeidstiden.

- Det er relativt drøyt. Dersom du er i et jobbforhold med et familiemedlem så får du ikke lov til å ha et annet på Facebook, selv om man har en relasjon utenfor arbeidsplassen. Mange ansatte stiller seg undrende til praksisen. Personlig syns jeg det er spesielt at kommunen i det hele tatt mener noe om ansattes bruk av Facebook på fritiden. Jeg undrer meg over i hvor stor grad en arbeidstaker har lov til å styre fritiden til sine ansatte. Vi har skrevet under en taushetsplikt. Tror ikke ledelsen vi klarer å overholde den? spør en av pleierne.

- Hva slags beskjed fikk dere?

- Vi fikk beskjed om å gå hjem og slette pårørende eller deres familiemedlemmer fra våre Facebook-kontoer, sier hun.

Pårørende reagerer
Pårørende, Odd Jørgen Eri Røland, har en søster som er pleietrengende. Han reagerer på at kommunen forsøker å styre ansattes Facebook-bruk på fritiden. Også hans far, Knut Jørgen Røland, tok skriftlig kontakt med Porsgrunns ordfører og stilte spørsmål om hvorfor ansatte ikke fikk lov til å være venner med pårørende på sosiale medier.

Knut Jørgen Røland ønsker ikke selv å fronte saken i media, men hans sønn mener kommunens forsøk på å kneble ansatte har gått for langt.

- Det jeg først og fremst reagerer på er at ansatte straffes før de har gjort noe galt. Å vise til et føre var-prinsipp viser at kommunalsjefen har ekstremt liten tillit til sine ansatte. Skal de ikke få lov til å velge hvem de vil være venner med på Facebook, fordi kommunen er redd for at de kan bryte reglementet på arbeidsplassen? spør Odd Jørgen Eri Røland.

- Kommunen bommer
Advokat Jon Wessel-Aas i advokatselskapet Bing Hodneland mener kommunen bommer fullstendig når de ber ansatte om å slette brukere eller deres familiemedlemmer fra sine Facebook-kontoer.

- Dette er en klar overreaksjon fra kommunens side. Det finnes Ikke noe hjemmel for å bruke et føre var-prinsipp i denne saken. Du kan se på det som en mistillitserklæring å benytte et slikt prinsipp, dersom målet er å usynliggjøre vennskap mellom ansatt, bruker eller pårørende på Facebook. Det er viktig å huske på at i utgangspunktet har disse menneskene Facebook-profiler uavhengig av jobben sin, sier han til Nettavisen.

Wessel-Aas mener at kommunen ved å vise til «føre var-prinsippet» forutsetter at de ansatte bryter taushetsplikten, dersom de er venn med brukere eller pårørende på Facebook. Eventuelt at det oppstår habilitetsspørsmål.

- Dersom man jobber i stat eller kommune er det naturlig at man har et kontaktnettverk der man er venner med mange. Jeg tror få i offentlige sektor kunne vært på Facebook og hatt et nettverk, hvis «føre var-prinsippet» skulle følges slik som i dette tilfellet, sier han.

- Kan ha vært «overtydelig»
Kommunalsjef Aud Fleten i Porsgrunn kommune mener det må være snakk om en misforståelse.

- Vi har ikke anledning til å gi forbud mot at ansatte, brukere eller pårørende kan være venner på Facebook, selv om vi vet at andre kommuner har et slikt forbud. Det vi har gjort er å varsle ansatte om at de ikke skal diskutere arbeidsmessige forhold på internett, sier hun.

Fleten tror imidlertid at det kan ha oppstått misforståelser.

- Det kan ha vært en misforståelse der jeg har oppfattet det slik at ansatte og pårørende ønsket å løse jobbrelaterte saker på Facebook. Svaret mitt kan ha blitt oppfattet som om at kommunen har et generelt forbud mot at ansatte, brukere eller pårørende er venner på Facebook, sier hun.

Virksomhetsleder Gro Bergesti ved Miljøarbeidertjenesten for voksne funksjonshemmede i Porsgrunn forteller at hun ved flere anledninger har anmodet ansatte om å ikke være venner med brukere på Facebook.

- Det kan godt hende at jeg har sagt til ansatte at de ikke får lov til å venn med pårørende. Det kan ha blitt oppfattet som en oppfordring, noe det også er ment som. Jeg kan nok ha vært litt overtydelig med tanke på henstilling og oppfordring på dette området, men jeg tror ikke det nødvendigvis er lurt at ansatte er venn med brukerne på Facebook. Det handler om å beskytte folk, og at enkelte ansatte kan synes det er vanskelig å si nei til en venneforespørsel, sier hun.

Hva mener du? Bør kommunen kunne legge føringer for ansattes Facebook-bruk?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere