Gå til sidens hovedinnhold

Måtte snu etter rakettangrep

Angrepet mot flyplassen i Kabul skjer kort tid før toppkonferansen i byen.

Flyet med Sveriges utenriksminister Carl Bildt og FNs generalsekretær ble tvunget til å snu etter angrep mot flyplassen i Kabul mandag kveld.

Rakettene skal ifølge ISAF ha «landet i utkantene av Kabul by», og ikke gjort skade.

Bildt og Ki-moon måtte snu
- Det var ingen som ble drept og ingen ødeleggelser, sier Marcin Walczak, major i ISAF Joint Command Public Affairs Office til VG Nett natt til tirsdag.

Han sier de ikke vet hvor mange raketter det var, men at afghansk politi og ISAF-styrker etterforsker hendelsen.


Rakettangrepene mot Kabuls flyplass skjedde rett før flyet med Sveriges utenriksminister Carl Bildt og FNs generalsekretær Ban Ki-moon skulle lande. På Carl Bildts egen blogg skriver han at flyet sirklet en time over flyplassen, før det ble tvunget til å endre kurs. Flyet landet senere på en amerikansk militærbase, og senere tok politikerne ifølge Aftonbladet, seg videre med et Blackhawk-helikopter.

Regnet med angrepet
- Etter nattens dramatikk kunne FNs generalsekretær Ban Ki-moon og jeg, og våre medarbeidere, ved firetiden på morgenen til slutt lande med to helikoptre i mørket inne på ISAF-området i det sentrale Kabul, skriver Bildt i bloggen sin. Utenriksministeren fortsetter med å skrive at angrepet ikke var uventet:

- At talibanere og andre ville forsøke å ramme den viktige konferansen her var selvfølgelig å regne med,

Tre drept i selvmordsaksjon
I tillegg til rakettangrepet skal en selvmordsbomber ha drept tre sivile, hvorav ett barn, øst i Kabul. 23 skal være skadet, melder Reuters.

En afghansk student sier til nyhetsbyrået at han så en mann komme løpende mot en internasjonal og detonerte en bombe. Men Afghanske myndigheter og Nato sier at ingen tropper opererer i dette området av byen.

Kabul er ofte utsatt for blodige selvmordsangrep, og byen er sterkt barrikadert mens toppkonferansen pågår.

Angrepene skjer bare to dager før en internasjonal toppkonferanse om Afghanistans framtid skal starte. Representanter fra 60 nasjoner er ventet å komme, deriblant USAs utenriksminister Hillary Clinton og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar