*Nettavisen* Nyheter.

Måtte spille død for å redde seg fra sønnen

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

«Ikke strafferettslig tilregnelig» er konklusjonen om mannen som banket opp moren sin med et stolbein og brant ned huset hennes.

22.05.12 15:25

Moren spilte død for å slippe unna angrepene til den rusede og psykotiske sønnen da de var på familietur. Bak henne brant og eksploderte huset hennes, skriver Finnmarken.

Det kom fram i en dom fra Indre Finnmark tingrett. En mann i 30-årene ble funnet ikke strafferettslig tilregnelig og dømt til tvungent psykisk helsevern. Mannens liv har siden tenårene sentrert rundt rus og psykiatri. Han er tidligere dømt for væpnet ransforsøk.

Vodka og øl

Den tiltalte østfinnmarkingen er tungt medisinert med antipsykotiske piller og injeksjoner. Likevel har han hørselshallusinasjoner og oppfattes av de sakkyndige som psykotisk.

Tiltalte fikk besøk av moren en sein en julikveld i fjor. Han var utskrevet fra en psykiatrisk behandlingsinstitusjon en uke tidligere. Sammen kjørte de til Finland, der moren bodde med samboeren. Planen var at de tre skulle grille sammen.

Mannen dro flere ganger i løpet av kvelden til et serveringssted like ved. Han har erkjent å helle nedpå mye vodka og øl.

Spilte død

Mannen har også erkjent å ha fått raserianfall før de skulle legge seg. Han knuste kjøkkeninventar og et stolbein løsnet. Moren løp inn på et soverom. Sønnen løp etter, og forfulgte moren og samboeren ut av huset.

Tiltalte sa han hørte stemmer på norsk og samisk som ba ham slå moren. Stemmene sa hun hadde tenkt å tyste på og anmelde vennene hans. Han fortsatte å slå moren med stolbeinet etter at hun hadde falt i bakken. Mens tiltalte ropte at han skulle drepe henne, forsøkte hun å beskytte seg med hendene. Moren lot som hun var død, men sønnen fortsatte å slå henne. Til slutt stoppet han og gikk inn igjen.

Huset eksploderte

Inne i huset helte mannen bensin over gulvet og tente på. Han prøvde å slokke med litt vann, men flammene spredte seg raskt. Mannen forlot huset. Liggende utenfor så moren en eksplosjon og brann i huset, og deretter brann i hennes og samboerens biler.

Sønnen bega seg mot riksgrensen til fots og ble etter en tid pågrepet av norsk politi. Samtidig ble moren hentet av ambulanse og fraktet til helsesenteret i Karasjok, og deretter til sykehuset i Hammerfest.

Psykotisk

En lang rekke brudd og skader ble konstatert på moren. Hun får fortsatt psykiatrisk behandling for traumene, og er sykmeldt. Partene er enige om hendelsesforløpet. Tiltalte er vurdert som ikke strafferettslig tilregnelig av rettsoppnevnte sakkyndige. På initiativ fra forsvarer, undersøkte de ham på nytt før rettssaken. De anså ham også da som psykotisk.

Stor fare

Retten tviler ikke på at psykosen er utløst av rus. Mannens promille ble målt til omtrent 1,5. Fordi rusen var selvforskyldt, vurderte retten ham som edru. Tiltaltes mangeårige rusmisbruk antas å ha forverret hans psykiske lidelser.

Tiltalte har sittet i varetekt siden pågripelsen, men hører fortsatt stemmer. Retten legger til grunn stor fare for nye alvorlige forbrytelser om han løslates.

Mannen ble dømt til tvungent psykisk helsevern og til å betale moren 50.000 kroner i oppreising, samt erstatning for utleggene hennes i forbindelse med skadene.

Les andre saker fra Finnmarken her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.