RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Måtte sprenge bort fjell på E39 for å gjøre plass til denne giganten

Foto: Sindre Reed
Sist oppdatert:
Klarte de å sno seg rundt svingen?

Det ble en lang natts ferd for spesialtransporten med transformatoren fra Sandane til Moskog på E39 natt til lørdag. Og det var helt på grensen at ikke transporten måtte utsettes 12 timer, ifølge Firda.

-Vi fikk tekniske problemer med trallen, så det tok lang tid før vi kunne kjøre på land. Om det hadde tatt 15 minutter lenger å rette feilen, ville sjøen gått så mye mot fjære at vi ikke hadde greid å komme på land. Så marginene var små før det hadde vært 12 timers utsettelse, forteller prosjektleder Rune Flakk i Statnett transport.

- Men når vi først fikk rettet feilen har alt gått etter planene, konstaterte Flakk da de hadde kommet over broen på Byrkjelo kl 07.30, tre timer etter skjema.

Mange skuelystne
Langt over 100 personer hadde møtt opp for å se denne helt spesielle transporten på 70 meter, med en totalvekt på 438 tonn fordelt på 32 aksler. De måtte vente lenge denne kalde natten. Båten som kom med spesialtransporten la til kai kl 23.00.

Etter planen skulle den være losset og på vei rundt midnatt, og fremme på Skei mellom kl 06.00 og 07.00. Først kl 02.30 var spesialtransporten på land, og klar for avreise.

Lang rutine
For de mange skuelystne langs ruten var dette helt spesielt, men for den rutinerte gjengen til Rune Flakk i Statnett transport er dette et rutineoppdrag.

- Vi har gjort grundig forarbeid i samarbeid med Statens Vegvesen, så vi visste at når vi først kom på land skulle transporten gå greit. Med tre spesiallastebiler, to framme og en bak, hver av de med 650 hestekrefter, hadde de både krefter og rutine til å gjennomføre transporten.

Forsterkede broer
- I forkant ble det sprengt bort en del fjell i det kritiske partiet i Breimsfjellet, så vi kom oss greit gjennom der. De andre hindringene vi har hatt er styrken på broene, og her har Statens Vegvesen vært på plass og forsterket de tre broene vi skal forsere på turen.

Litt før kl 10.00 i dag kunne kortesjen stoppe på Skei. Mannskapet skal ha ei velfortjent hvile før turen går videre til Moskog ut på lørdag kveld.

Les flere saker fra Firda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere