*Nettavisen* Nyheter.

Måtte stanse arbeidet i flere timer

Foto: TEPCO (Afp)

Alle arbeiderne ble evakuert etter økt strålingsfare ved kjernekraftverket i Fukushima.

16.03.11 09:21

Den japanske statssekretæren Yukio Edano opplyste under en pressekonferanse natt til onsdag at arbeiderne måtte utsette arbeidet og evakuere anlegget på grunn av en økning av radioaktiv stråling, melder BBC.

- Arbeiderne kan ikke engang utføre minimale operasjoner ved anlegget på nåværende tidspunkt. Det skyldes strålingsfaren. Vi befinner oss i en ventemodus, sa Yukio Edano.

Onsdag morgen norsk tid ble arbeidet ved anlegget gjenopptatt, etter at strålingsnivået hadde sunket, ifølge CNN.

Det er antatt at rundt 50 ansatte jobber på anlegget med å kjøle ned atomreaktorene for å avverge en kjernefysisk nedsmelting.

Det er seks atomreaktorer ved kjernekraftverket Fukushima. Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er det problemer ved fem av de seks reaktorene.

Observert hvit røyk
Natt til onsdag ble det observert hvit røyk som steg opp fra reaktor 3, og like før midnatt norsk tid kom meldingen om at reaktor 4 ble rammet av en eksplosjon for andre gang på to dager.

Edano sier røyken trolig er vanndamp fra brenselsbassenget ved reaktor 3, som også har forårsaket en økning i radioaktive strålingsverdier.

- En del av forurensningsbeholderen er ødelagt og det ser ut som at det kommer ut damp, sa statssekretæren.

Kjernekraftverket Fukushima har blitt rammet av fire eksplosjoner etter at anleggets sikkerhetssystemer ble ødelagt i tsunamien fredag. Dette har ført til økt utslipp av radioaktive stoffer.

Japanske myndigheter har oppfordret alle som befinner seg innenfor en rekkevidde på 30 kilometer fra kraftverket om å evakuere eller holde seg innendørs.

200.000 mennesker har allerede blitt evakuert. I tillegg er det innført flyforbud i området.

Forsøker å flykte fra Tokyo
Det er også påvist små radioaktive verdier i hovedstaden Tokyo. Flere nasjoner, inkludert Norge, har oppfordret sine statsborgere til å forlate landet som følge av strålingsfaren.

Men det er ikke bare utlendinger som forlater hovedstaden. Mange innbyggere forsøker også å forlate Tokyo i frykt for radioaktiv stråling.

Det japanske atomenergibyrået opplyser at rundt 70 prosent av brenselstavene i reaktor 1 er ødelagt.

- Vet kjenner ikke til omfanget av skadene, enten så smelter de eller så er det noen hull i dem, sier Minoru Ohgoda, melder Sky News.

Nyhetsbyrået Kyodo melder at 33 prosent av brenselstavene ved en annen reaktor også er ødelagte.

Det er også knyttet stor bekymring til anleggets brenselsbasseng, som lagrer brukte brenselsstaver. Ifølge nyhetsbyrået Kyodo er det stor fare for overoppheting av de brukte brenselsstavene, noe som kan føre til ytterligere utslipp av radioaktive stoffer.

Vil dumpe vann fra luften
Eierne av kjerneanlegget, The Tokyo Electric Power Co (Tepco), vurderer nå å slippe vann fra helikopter for å kjøle ned reaktorene.

Men japanske myndigheter er imidlertid skeptisk til denne operasjonen, skriver The Times.

- Det er ikke så enkelt at alt blir løst ved å helle vann over reaktoren. Vi forsøker å avverge at det oppstår andre problemer. Vi tilfører faktisk vann fra bakken, men å tilføre vann ovenfra innebærer store mengder vann, og det er risikofylt. Vi må også ta hensyn til sikkerheten til helikoptrene, sier statssekretær Edano.

Samtidig som frykten for radioaktiv stråling sprer seg over hele Japan, må befolkningen også forholde seg til faren for nye jordskjelv.

Natt til onsdag ble distriktet Chiba rammet av et skjelv målt til 6.0 i styrke. I tillegg har japanske myndigheter knapt med ressurser til å iverksette en masseevakuering ved en eventuell nedsmelting.

Hjelpearbeidet i de tsunamirammede områdene nordøst i Japan pågår fortsatt for fullt.

I følge den japanske TV-kanalen NHK har mer enn 11.000 mennesker mistet livet i tsunami- og jordskjelvkatastrofen. Dette er det største tapet av menneskeliv i en japansk katastrofe siden andre verdenskrig. Det offisielle tallet på omkomne er 3771.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag