RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mattilsynet: - Et grovt brudd på regelverket

- MANGLET TILSYN: Under en kontroll hos en sauebonde fant Mattilsynet flere forhold som de ser på som alvorlige. Blant annet manglet sauene tilgang på vann, og de bar preg av å ikke få tilsyn. Tre døde lamunger lå blant sauene. Her snuser en sau på ett av dem. Til høyre ligger et annet. Foto: Mattilsynet
- MANGLET TILSYN: Under en kontroll hos en sauebonde fant Mattilsynet flere forhold som de ser på som alvorlige. Blant annet manglet sauene tilgang på vann, og de bar preg av å ikke få tilsyn. Tre døde lamunger lå blant sauene. Her snuser en sau på ett av dem. Til høyre ligger et annet. Foto: Mattilsynet
Uten tilgang til vann og med tre døde lam liggende rundt seg sto saueflokken i det Mattilsynet ser på som svært alvorlige forhold.

- I lammesesongen er det ikke uvanlig at enkelte lam dør, men det skal føres hyppig tilsyn spesielt på denne tiden. Døde lam skal fjernes. Vi reagerte på at de lå der, rett i glaninga for de andre dyrene, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Linn Camilla Braathen.

Ikke tilgang på vann, manglende tilsyn og et underlag bestående av avføring og urin, var blant de andre funnene som gjorde at Mattilsynet valgte å fatte et hastevedtak hos en sauebonde på Østlandet.

- Det vi fant var alvorlig. Dyr uten vann, liggende rett på kaldt betongunderlag, i en trekkfull og kald bås er ikke greit. Og det er heller ikke i tråd med regelverket.

PÅ BETONG: Sauene og lammene lå rett på betongen, og manglet tørt underlag. Foto: Mattilsynet

- Lammene skalv
Seniorinspektøren forteller at lammene ga tydelige tegn på at de frøs, da Mattilsynet uanmeldt dukket opp på gården.

- Det var veldig kaldt denne dagen. Døra sto åpen og lammene skjøt rygg og skalv. Det så veldig stusselige ut, forteller hun.

I tillegg var det nærmest ikke noe tørt underlag for dyra å ligge på.

- Dyrene sto i sin egen skitt, og hadde ikke noe tørt underlag å ligge på. Dette er ikke sånn det skal være hos dem som driver godt med sau. Observasjonene taler for seg selv, sier hun.

Da Mattilsynet kom for å kontrollere dyreholdet på gården var ikke bonden hjemme, men han ga kontrollørene tillatelse til å ta seg en kikk i fjøset.

«Et grovt brudd på regelverket», skriver Mattilsynet på flere poster i sin rapport etter tilsynet.

Forsto alvoret
Etter å ha hørt inspektørenes dom, var bonden enig i at dyreholdet var for dårlig.

- Han har vært veldig samarbeidsvillig. Selv om det ikke er greit å ha det slik, er det ålreit at han forsøker å gjøre det han kan for å rette opp i forholdene. Det har han nå gjort og vi har lukket vedtakene, sier Braathen.

Hun varsler likevel at Mattilsynet kommer til å holde et øye med dyrene på gården.

- Det er klart at når man finner dyrehold med såpass graverende avvik, så følger man opp.

TRÅKKET PÅ: De døde lammene skulle ha vært fjernet, mener Mattilsynet. Men de understreker at de ikke bar preg av å ha ligget der lenge. Foto: Mattilsynet

Nettavisen har snakket med bonden. Han sier at mye regn og nedbør var årsaken til at forholdene i fjøset ikke var slik Mattilsynet ønsket.

- Jeg har drevet med dyr i 25 år og hatt tilsyn hos meg mange ganger før, og da har de ikke funnet noe. Dette var et engangstilfelle, og jeg rettet opp samme kvelden, sier han.

- Hva tenkte du da Mattilsynet ga klar beskjed om at dyrene dine ikke hadde det bra under de forholdene de fant dem under kontrollen?

- Jeg tenkte at jeg har gjort noe galt, og at jeg måtte rette opp i det. Klart jeg er glad i dyrene mine, sier han.

Økt antall kontroller
Braathen i Mattilsynet forteller at tilfeller som hos sauebonden dukker opp flere ganger i året.

- Dessverre gjør det det. Men det er ikke veldig ofte.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Mattilsynet utførte tusen flere kontroller med dyrevelferd i 2013 sammenlignet med året før. Samtidig var antallet kontroller rundt 1600 flere i 2011, sammenlignet med i fjor. Det skal her nevnes at det hvert år er stadig færre som søker om landbrukstilskudd. Dette gjelder først og fremst bønder med storfe og svin.

MANGLET VANN: Mange av sauene i fjøset hadde ikke tilgang til vann da Mattilsynet kom på uanmeldt kontroll. Foto: Mattilsynet


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere