*Nettavisen* Nyheter.

Mattilsynet: 173 hunder syke med blodig diaré siden august

 

MINST 173: Bjarne Bergsjø, forsker og leder ved bakteriologi laboratoriet ved Veterinærinstituttet, sjekker prøver fra syke hunder. Nå er minst 173 hunder blitt syke med blodig diaré siden august. Foto: Ørn E. Borgen (NTB scanpix)

Det opplyser Mattilsynet torsdag ettermiddag.

19.09.19 17:04

Saken oppdateres

Den pågående kartleggingen til Mattilsynet av syke hunder viser at det har vært minst 173 tilfeller med blodig diaré siden 1. august.

Tilfellene skal være av varierende alvorlighetsgrad, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Arbeidet med å systematisere data om hundene som er meldt inn med symptomer på sykdom, er omfattende, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

- Det gjøres en utrolig innsats av privatpraktiserende veterinærer for å innhente informasjon fra aktuelle hundeeiere. Vi fortsetter å bearbeide informasjon fra kartleggingen. I tillegg blir det obdusert hunder, og vi mottar prøver av syke hunder fra veterinærklinikker, sier han.

Seks siden tirsdag

Mattilsynet og Veterinærinstituttet har opparbeidet seg antallet etter en nylig spørreundersøkelse.

Bare siden tirsdag har Mattilsynet fått seks nye meldinger om hunder med lignende symptomer, hvorav én har dødd. Disse hundene har kommet fra fylker i hele landet, men dette er også tilfeller som kommer utenom spørreundersøkelsen.

Mattilsynet mener derimot at antallet syke hunder er på vei ned.

- Det er imidlertid noe usikkerhet rundt dette, da det kan være manglende eller forsinkede innrapporteringer til Mattilsynet og Veterinærinstituttet, skriver tilsynsmyndigheten.

- Ingen fellestrekk

15 hunder har totalt blitt obdusert av Veterinærinstituttet, og alle disse viser samme tegn på blodig tarmbetennelse. Providencia alcalifaciens-bakterien har enn så lenge blitt funnet i 12 av hundene. Det bekreftes derimot stadig ingen fellestrekk mellom de forskjellige syke hundene.

- Foreløpig er det ingen fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, områder og lignende.

Mattilsynet oppfordrer fortsatt eiere til å begrense nærkontakten mellom hunder, samt å holde dyrene i bånd for å kunne kontrollere dem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag