RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mattilsynet: Elgjegere må passe på blynivået i kjøttet


Mattilsynet varsler om for høye verdier av bly i elgkjøtt som er skutt med blyammunisjon. Jegere må enten benytte seg av blyfri ammunisjon eller sørge for å skjære vekk et tilstrekkelig stort område rundt såret, mener tilsynet. Her er en elgokse på beite i Gravdalen mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen.
Mattilsynet varsler om for høye verdier av bly i elgkjøtt som er skutt med blyammunisjon. Jegere må enten benytte seg av blyfri ammunisjon eller sørge for å skjære vekk et tilstrekkelig stort område rundt såret, mener tilsynet. Her er en elgokse på beite i Gravdalen mellom Kvam og Vinstra i Gudbrandsdalen. Foto: Paul Kleiven (NTB scanpix)
Mattilsynet varsler om for høye verdier av bly i elgkjøtt som er skutt med blyammunisjon og selges i butikken. Årsaken er slurv blant jegere og foredlingsbransjen, hevder tilsynet.

Undersøkelsen ble gjennomført blant flere kjøttyper som var til salgs i dagligvarebutikker, slaktere og spesialforretninger høsten 2014.

Det finnes ikke noe grenseverdi for bly i viltkjøtt, men for tamme husdyr er grensen på 0,1 milligram per kilo. Mattilsynets undersøkelse viste to tredeler av viltkjøttet lå over denne grenseverdien.

– Årets elgjakt starter snart, og vi forventer at jegerne og bransjen tar ansvaret for at viltkjøtt som selges til konsum er trygt å spise, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

– Flere av prøvene av kvernet elgkjøtt inneholdt mellom 10 og 35 milligram bly per kilo, og det er helt uakseptabelt at viltkjøtt som er forurenset av bly selges som mat, sier Edvardsen.

En løsning er at jegerne enten benytter seg av blyfri ammunisjon, eller at de skjærer vekk et tilstrekkelig stort område rundt såret. Folk som spiser kjøtt fra hjortevilt skutt med blyammunisjon mer enn en gang i måneden, har økt risiko for å få høyt blodtrykk og nerveskader, ifølge Mattilsynet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere