*Nettavisen* Nyheter.

Mattilsynet: Matmerking er ikke til å stole på

Oslo (NTB): Nesten en firedel av matvarer er merket feil, viser en ny rapport fra Mattilsynet. Spesielt alvorlig er dette for ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner.

- Vi fant feil i merkingen på 23 prosent av de norske produktene vi kontrollerte. I flere tilfeller er allergifremkallende ingredienser ikke oppført på produktet i det hele tatt, selv om de finnes i produktet. Dette kan få store konsekvenser for allergikere, sier tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk.

Matmyndighetene i de nordiske landene har sett på om matprodusenter og -importører følger reglene for merking av allergener, altså ingredienser som kan fremkalle allergi.

Typiske eksempler på slike ingredienser er melk, egg, fisk og skalldyr, noen typer nøtter, soya, og kornprodukter som inneholder gluten. Mattilsynet påpeker at disse ingrediensene skal merkes, uansett mengde. For ekstremallergikere kan følgene være alvorlige, selv for små mengder.

Det er virksomhetene selv som har ansvaret for at produktene er riktig merket, og at forbrukerne får riktig og forståelig informasjon om hva produktene inneholder.

- Dette gjelder både virksomheter som produserer egne produkter, og virksomheter som importerer produkter til salg i Norge, sier Landsverk. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.