RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mattilsynet reagerer på Apollos oppfordring om å adoptere hunder fra Kreta

LIKER DÅRLIG: I sitt reisemagasin skrev Apollo at de reisende kunne adoptere hunder fra Kreta. Mattilsynet ønsker ikke smitte fra dyr fra utlandet, og liker dårlig at Apollo har opplyst om dette.
LIKER DÅRLIG: I sitt reisemagasin skrev Apollo at de reisende kunne adoptere hunder fra Kreta. Mattilsynet ønsker ikke smitte fra dyr fra utlandet, og liker dårlig at Apollo har opplyst om dette. Foto: Ben Birchall
Sist oppdatert:
- Det er et stort problem at folk importerer kjæledyr til Norge.

Mattilsynet mener det er blitt et så stort problem at folk tar med seg kjæledyr hjem fra ferie, at de nå går ut med en kraftig advarsel mot dette. Frykten er at hunden eller katten du forbarmer deg over, skal bringe med seg sykdommer vi i dag ikke har i Norge.

De liker derfor svært dårlig at reiseselskapet Apollo opplyser sine reisende om at de kan adoptere hunder fra et dyrehjem på Kreta, og ta dem med hjem. I sitt reisemagasin, som deles ut på flyene, skriver de at du kan få mer informasjon om hvordan dette gjøres av deres ansatte.

- Jeg har skrevet brev til dem og sagt hva vi synes om saken. Dette er et stort problem, og vi advarer kraftig mot å ta med gatehunder til Norge. Da synes vi ikke noe om at Apollo nå nærmest oppfordrer folk til å gjøre nettop det, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet.

- Ikke stol på vaksinasjonspapirer
De siste årene har antall kjæledyr som tas inn i landet steget betydelig. I 2005 kom 1.907 dyr til Norge via Gardermoen. I 2013 steg tallet til 8641. I disse tallene inngår også hunder som har vært på ferie med eieren, og rasehunder kjøpt i utlandet. 

- Vi har en god dyrehelse i Norge, men disse dyrene som importeres kan bringe med seg parasitter, rabies og så videre. Du kan heller ikke stole helt på at dyrene er vaksinert, selv om det står i vaksinasjonspapirene, sier Landsverk.

I 2012 tok Mattilsynet prøver av omkring 100 hunder som kom inn til landet fra Sør-Europa og land utenfor Europa. Selv om hundene hadde helsepass hvor det stod at de var vaksinert mot rabies, viste det seg at halvparten hadde veldig lite antistoffer mot sykdommen, eller ingen i det hele tatt.

- Når man vaksinerer en hund skal den lage antistoffer. Når hundene ikke har det lurer vi jo på om de faktisk er vaksinert, sier Landsverk.

Apollo legger seg flat
Reiseselskapet Apollo beklager at de har gitt kundene sine informasjon om å adoptere hunder fra Kreta.

Apollo oppfordrer sine reisende til å adoptere løshunder.

- Det er helt klart ikke noe vi støtter. I magasinet har vi fortalt om ulike lokale prosjekter som våre reisende kan støtte. Ett av dem er et hjem for hunder og katter på Kreta. Men vi vil oppfordre folk til å hjelpe dyrene der de er. Å ta med hunder hjem er ikke noe vi oppforder til, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

- I dette magasinet gjør dere jo det?

- Ja, og det er veldig uheldig. Vi ber våre reiseledere nå være oppmerksomme på at vi skal gi klar informasjon til gjester som spør om dette at dette er noe vi fraråder, sier Begby.


Hun forteller at det har kommet en ny utgave av magasinet, og at utgaven hvor denne informasjonen stod ikke distribueres lenger. Begby kjenner heller ikke til at noen av deres reisende har tatt med seg hunder hjem. 

- Jeg synes det er veldig fint at Mattilsynet tok opp denne saken. Vi tar ansvar for det, og vi skal ikke bidra til at dette blir et større problem i Norge enn det er, sier hun. Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere