RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mattilsynet sier nei til dyreforsøk med pil og bue

Oslo (NTB): Mattilsynet har avslått søknaden fra Norsk Hjortesenter om å få gjennomføre dyreforsøk med pil og bue. Ønsket om buejakt veier ikke opp for lidelsen dyrene kan bli påført, mener Mattilsynet.

Mattilsynet mener det ikke er forsvarlig å teste drepeeffekten til pil og bue gjennom forsøk på dyr.

- Forsøket vil påføre dyrene smerte. Vi ser ikke at det er tilstrekkelig tungtveiende grunner for å gjennomføre forsøket, sier seniorrådgiver Baard Birkeland i Mattilsynet.

Saken ble først behandlet i Forsøksdyrutvalget og deretter av Mattilsynet. Avslaget på søknaden fra Norsk Hjortesenter er endelig.

Norsk Hjortesenter mener det er behov for vitenskapelig dokumentasjon og kunnskap om hvor effektivt avliving med pil og bue er sammenlignet med bruk av såkalt ekspanderende prosjektil. Mattilsynet peker på at dyreforsøk kun kan tillates dersom det foreligger tungtveiende samfunnsmessige eller vitenskapelige behov. Det stilles ekstra strenge krav til nytteverdien i dyreforsøket når forsøket kan påføre dyr lidelse.

- Vi mener ønsket om buejakt ikke veier opp for den lidelsen forsøket kan påføre dyrene. Om vi skal teste ut nye metoder for å avlive dyr, må hensikten være å bedre dyrevelferden. Her er ikke motivet på dyrenes side, sier Birkeland. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere