*Nettavisen* Nyheter.

Mattilsynet slakter norsk slaktehygiene

Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

I en fersk rapport fra Mattilsynet får slaktehygienen for småfe det glatte lag.

Mattilsynet mener slakteriene må følge opp hygienen bedre. Dette er hovedkonklusjonen i en fersk rapport fra Mattilsynet, som har undersøkt slakteriene som slakter sau og geit her i landet.

-Vi ser at slakteriene ikke følger hverken regelverket eller sin egen bransjeretningslinje godt nok. Mattilsynet på sin side følger heller ikke godt nok opp når vi finner tvilsomme eller uakseptable forhold hos slakteriene, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Rogaland og Agder, som har vært ansvarlig for tilsynsprosjektet med slaktehygienen, i en pressemelding.

- Bransjen har ansvaret for trygg mat
Herikstad er ikke i tvil om hvor hovedansvaret for slaktehygienen ligger:

- Det er bransjen som har ansvaret for at hygienen er god nok når de slakter småfe. At maten de produserer er trygg å spise.

Herikstad lover at Mattilsynet vil ha slaktehygiene på småfe som et prioritert område i 2013.

E.coli-utbruddet i 2006
Bakgrunnen for prosjektet er E.coli-utbruddet Norge opplevde i 2006, da 18 mennesker ble alvorlig syke og ett barn døde. I ettertid viste det seg at smitten stammet fra spekemat laget av fårekjøtt.

Mattilsynet gjennomførte tilsynsprosjektet på slaktehygiene for småfe i to perioder i fjor, på våren og på høsten. Alle småfeslakteri i Norge ble inkludert, bortsett fra de aller minste. Slakteriene i prosjektet utfører til sammen 99 % av all småfeslakting i Norge.

Dårlig håndhygiene
Noen av funnene i slaktehygieneprosjektet er at en del anlegg tar ut magen og tarmen på dyra på en slik måte at kjøttet kan bli forurenset. Slakt som er forurenset av mage/tarminnhold skal også merkes som risikokjøtt og skilles fra det rene kjøttet. Dette blir ikke gjort alle steder. Dårlig håndhygiene og manglende desinfeksjon av utstyr er andre gjengangere.

Hele 58 % av slakteriene fikk pålegg om å utbedre forhold ved slaktehygienen som ikke var gode nok.

-Det er alvorlig at slaktehygienen ikke holder mål på så mange grunnleggende punkt, sier Herikstad. Vi forventer at slakteriene nå følger opp det som ikke er godt nok. Samtidig skal Mattilsynet bli strengere på bruken av virkemidler.

Variasjoner etter årstid
Et tydelig funn i prosjektet er at slaktehygienen er gjennomgående dårligere på våren enn på høsten.

- Forbrukerne må kunne forvente at maten holder samme kvaliteten hele året. Her må bransjen rydde opp. De må gå gjennom utstyr, rutiner, kompetanse og bemanning, sier Herikstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag