*Nettavisen* Nyheter.

Mattilsynet slår alarm om mystisk hundesykdom - «Bianca» døde etter 24 timer

 

BLE SYK OG DØDE: Hunden Bianca, en irsk setter, er av flere tilfeller den siste tiden som knyttes til det pågående sykdomsutbruddet der flere hunder er døde. Denne hunden døde sist fredag - 24 timer etter at eieren oppdaget at noe var galt. Foto: Privat

- Dette kom som et sjokk på oss, sier hundeeier som mistet sju år gammel irsk setter etter raskt sykdomsforløp. Mattilsynet slår alarm om alvorlig hundesykdom.

06.09.19 13:55

OSLO (Nettavisen): Den irske setteren «Bianca» hadde vært frisk og sunn i hele sitt liv (7,5 år) da hun plutselig ble alvorlig syk. Fredag morgen døde hunden, og eier Halvor Sandbu mistenker at tispen er offer for en foreløpig ukjent og alvorlig hundesykdom som sprer seg i Oslo-området.

Veterinærkjeden Anicura og Mattilsynet har slått alarm.

Har du tips eller kommentarer til saken? Kontakt Nettavisen på telefon 02060 eller på epost 02060@nettavisen.no

Minst 20 hunder døde

Minst 20 hunder kan være døde av sykdommen, opplyste Anicura torsdag. En rekke hundearrangementer er avlyst.

Les også: Hundesykdom øker i omfang: Minst 20 hunder døde

Halvor Sandbu og familien opplevde det som nå betegnes som et typisk sykdomsforløp:

- Det gikk et døgn fra hun ble syk til hun døde, sier hundeeieren til Nettavisen. Han beskriver et sykdomsforløp med oppkast og diaré. Da hunden ble brakt til veterinær fredag morgen var den veldig slapp. 18 minutter etter ankomst åndet den ut.

- Det har vært et sjokk for oss. Nå er det viktig å advare andre, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.  

DØDE: Irsksetteren Bianca som døde fredag etter kort tids sykdom ble 7,5 år. Hunden er en av flere hunder som Mattilsynet nå har fått varsel om i forbindelse med alvorlig sykdomsutbrudd blant hunder. Foto: (Privat)

Mattilsynet: Unngå ansamling av hunder

Det er ikke konstatert hva Bianca døde av, men utbruddet av alvorlig sykdom hos flere hunder i Oslo-området får Mattilsynet til å be hundeeiere begrense kontakten med andre hunder og at store ansamlinger av hunder, for eksempel dressurkurs og jaktprøver, bør unngås.

- Virus eller bakterier

Blodig diaré og blodig oppkast er noen av symptomene fra sykdomsutbruddet som er oppdaget de siste ukene og som Mattilsynet ennå ikke kjenner bakgrunnen for.

- Vi antar at det skyldes virus eller bakterier, og vi har tatt prøver som nå blir analysert, sier Ann Margaret Grøndahl, Mattilsynets seksjonssjef for dyr på Romerike og Oslo, Asker og Bærum, til Nettavisen.

Mattilsynet sier de holder alle muligheter åpne. Heller ikke at hundefôr kan være en smittekilde utelukkes.

Alarmen gikk onsdag

Grøndahl forteller at alarmen gikk hos Mattilsynet onsdag etter varsling fra dyreklinikken AniCura i Oslo.

Sykdomsutbruddet ble først oppdaget hos hunder i Oslo-området, men Mattilsynet kunne ikke utelukke at også andre områder var rammet, og snart kom det også meldinger fra andre deler av landet. Moss Avis skrev torsdag om en hundebarnehage i Sarpsborg som nå holder stengt på grunn av smittefaren, og arrangøren av løpet Vom Dogrun, et løp der to- og firbeinte løper sammen, meldte at de innstiller alle løp inntil videre. Det gjelder planlagte løp i Tønsberg, Østmarka, Fredrikstad og Ekeberg.

Ifølge Norsk Kennel Klub er det påvist sykdomstilfeller i Hamar, Tynset, Moss, Hønefoss og Lørenskog, i tillegg til Oslo-området, melder NTB.

- Det er verdt å merke seg at for de hundene som er blitt syke har det vært et kort og alvorlig sykdomsforløp. Det har gått kort tid - noen timer - fra eieren har merket de første symptomene til hunden er blitt alvorlig syk, sier Grøndahl.

Da Nettavisen snakket med Grøndahl torsdag var det registrert sju tilfeller (én i Nittedal og seks i Oslo) der hunder har dødd etter sykdom med symptomer som knytter tilfellene til det pågående sykdomsutbruddet. I alt er det meldt inn noen titalls tilfeller av sykdom de siste ukene, opplyste Grøndahl.

Senere på dagen kom det ny melding fra veterinærkjeden Anicura om at et 20-talls hunder har mistet livet. Samtidig understreket Anicura at det ikke finnes noen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene.

Se pressemelding fra Anicura 5. september klokka 12

Til Nettavisen sier Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet at de forsøker å kartlegge omfanget og hva som er fellesnevnere, for eksempel steder hundene har vært. Hun sier hundene som er rammet er av forskjellige raser og forskjellige typer.

Gir konkrete råd til hundeiere

- Rådene våre er at hundeiere bør begrense kontakten mellom hunder mest mulig. Det innebærer for eksempel at når hunden er ute og luftes, bør den ikke snuse på alle hunder den møter. Kanskje bør man heller ikke la hunden gå ned i grøfter hvor det har vært mange hunder fra før og gjort fra seg. Hvis du oppdager sykdomstegn, reis til dyrlegen, sier Grøndahl.

Hun anbefaler ellers alle hundeiere å følge vaksineanbefalingene.

- En av sykdommene vi vaksinerer mot er parvovirus. Det er en alvorlig sykdom som er veldig smittsom. Vi har testet en del av hundene som nå er blitt syke for parvovirus, men de fleste prøvene har vært negative, opplyser hun.

Mattilsynet fraråder også store ansamlinger av hunder så lenge sykdomsutbruddet pågår. Det gjelder blant annet jaktprøver og dressurkurs.

- Vi fraråder slike ansamlinger eller ber om at de gjennomføres på en måte som begrenser kontakten mellom hunder, sier Grøndahl, som også har en klar anbefaling til hundeiere som merker noen av sykdomstegnene som er beskrevet:

- Ta kontakt med veterinærklinikken før du tar med deg hunden inn.

Mattilsynet har gått ut med informasjon på sine nettsider, via medier og de har gått ut med informasjon til Norsk Kennelklubb om sykdomsutbruddet.

Les Mattilsynets advarsel

Fakta

Her er Mattilsynets råd til hundeeiere

Klikk på bildet for å forstørre.  

ADVARER: Mattilsynet går ut med advarsel og råd til hundeeiere og sier blant annet at hundeeiere i Oslo-området bør begrense nærkontakten mellom hunder. Foto: Faksimile (Mattilsynet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.