RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mattilsynet vil ha eget katteregister

(Wikpedia Commons)
Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Mattilsynet ønsker oversikt over kattene her i landet og vil innføre obligatorisk merking av kattene og et eget katteregister.

- Målet er å få en bedre kattevelferd. Vi ønsker færre husløse katter, sier seniorrådgiver Vigdis Finstad i Mattilsynet til Aftenposten.

Norsk Zoologisk Forening mener katter har stor negativ innvirkning på lokal økologi.

- De er utrolig effektive i sin jakt på smågnagere, småfugler, sommerfugler og slanger, sier styremedlem Jonathan Colman.

Colman, er forsker og tilknyttet biologisk institutt ved Universitetet i Oslo og institutt for naturforvaltning ved Universitetet på Ås, påpeker at vi vet altfor lite om norske katter.

- Vi vet ikke hvor mange katter det er i Norge eller eksakt hvilken skade de gjør. Det vi vet, er at de ikke naturlig tilhører norsk fauna. Det er kun gaupa som er naturlig kattedyr her, sier han.

Norsk ornitologisk forening er også opptatt av katter og jakt.

- Et anslag er at det er over 500.000 katter i Norge. Om disse dreper ti småfugl hvert år, så forsvinner det fem millioner fugl fra norsk natur årlig. Det er skremmende, sier organisasjonssekretær Morten Ree.

Han påpeker at katter er et ømtålig tema siden mange fugleeksperter også har stor glede av å være katteeiere.

- Myndighetene bør absolutt gjøre noe, og vi regner dette katteregisteret som første skritt, sier Ree.

Foreningen har diskutert mange tiltak for å redusere katteskadene. Noen vil ha båndtvang, andre foreslår tvungen kastrering, i hvert fall av eierløse katter.

- I England foreslår ornitologene at alle katter skal få bjelle. Dette støtter vi fullt ut, sier Ree. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere