*Nettavisen* Nyheter.

Mattilsynet vil skjerpe reglene for kosttilskudd

Oslo (NTB): Mattilsynet vil stramme inn reglene for såkalte «andre stoffer» i blant annet kosttilskudd og energidrikker. Stoffene kan være helseskadelige.

Årsaken til forslaget er at det kommer stadig flere produkter på markedet som reklamerer med en positiv effekt på helsen. Produktene, som i hovedsak tilsettes kosttilskudd, unntatt vitaminer og mineraler, i tillegg til energidrikker og enkelte andre matvarer, er gjerne tilsatt noe som kalles «andre stoffer».

– Noen stoffer kan være skadelige, og kan blant annet gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer og leverskader. Helsefaren varierer avhengig av hvilket stoff og i hvilke mengder. Det er en uheldig utvikling for forbrukerne, og vi ser at dette må reguleres strengere, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Mattilsynet foreslår å følge etter en rekke EU-land som i mangel av en EU-regulering har laget nasjonale regler for «andre stoffer». Disse stoffene omfatter for eksempel fettsyrer, koffein, melatonin, glukosamin, aminosyrer og antioksidanter.

– Det betyr at vi lager en liste over hvilke stoffer vi vurderer som trygge nok til å bli brukt i ulike næringsmidler. De stoffene som ikke kommer med på listen eller som ikke er risikovurdert, vil ikke være tillatt å tilsette, sier Steen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.