*Nettavisen* Nyheter.

Mattilsynet vil tillate slanger og øgler i Norge

Oslo (NTB): Mattilsynet foreslår å oppheve forbudet mot å ha herptiler - slanger, øgler, skilpadder og amfibier - som hobbydyr.

Slanger som kongepyton og regnbueboa, øgler som leopardgekko og panterkameleon, amfibier som trefaget dvergfrosk og ildsalamander, samt ulike skilpadder, er blant herptilene som nå kan bli tillatt som «kjæledyr» i norske hjem.

Allerede i dag finnes det trolig over 100.000 slike dyr i landet, men alle er ulovlige. Som ett av kun to land i Europa, har Norge, sammen med Island, hatt et totalforbud mot slike dyr. Nå går Mattilsynet inn for en lemping av reglene.

- Realiteten er at det i dag finnes et stort antall slike dyr her ulovlig. Det er uheldig å ha et regelverk som ikke blir respektert, og det er dyrevelferdsmessig bedre om disse dyrene lever åpent enn under jorden, sier Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd og fiskehelse i Mattilsynet til NTB.

Mattilsynet sender om kort tid over en liste på rundt tjue arter som de foreslår å gjøre lovlige til Landbruks- og matdepartementet. Nå skal departementet ta stilling til om forslaget skal sendes ut på høring.

Mattilsynet har tidligere varslet at de nye forskrifter kan være på plass allerede 1. januar 2014, men Knævelsrud sier det trolig vil ta noe lengre tid, og peker på at tilsynet ikke vet hva departementet mener om saken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.