*Nettavisen* Nyheter.

Matvarebransjen vil fjerne mettet fett i kjøtt- og meieriprodukter

Rundt 15 prosent av energien nordmenn får i seg er mettet fett, mens anbefalt inntak fra Helsedirektoratet er maks ti prosent. Foto: Foto: Silje Bjørnstad (Side2)

Matvarebransjen vil redusere innholdet av mettet fett i store matvaregrupper som pølser, farseprodukter, kjøttdeig, pålegg, meieriprodukter og ferdigretter fram mot 2018.

09.12.15 13:16

Rundt 15 prosent av energien nordmenn får i seg er mettet fett, mens anbefalt inntak fra Helsedirektoratet er maks ti prosent.

– Å redusere innholdet av mettet fett i matvarer vil ha stor betydning for folkehelsen, uttalte helse- og omsorgsminister Bent Høie, som onsdag mottok matvarebransjens reduksjonsforslag. Forslaget har som mål å redusere nordmenns inntak av mettet fett til 13 prosent innen 2018.

I tillegg til reduksjonen av mettet fett i kjøtt- og meieriprodukter, som også er den største kilden til mettet fett, vil bransjen også utvikle flere produkter som tilfredsstiller nøkkelhullsmerket, samt bruke magrere råvarer og i større grad olje i sammensatte matvarer og ferdigretter.

Andelen mettet fett i kosten vår gikk gradvis ned fra 1970 til 1990, men har nå begynt å øke igjen.

– Denne utviklingen er det viktig å snu. Et lavere inntak av mettet fett vil redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, som fortsatt er den vanligste dødsårsaken blant nordmenn, uttalte Høie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.