RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Matvarebransjen vil fjerne mettet fett i kjøtt- og meieriprodukter


Rundt 15 prosent av energien nordmenn får i seg er mettet fett, mens anbefalt inntak fra Helsedirektoratet er maks ti prosent.
Rundt 15 prosent av energien nordmenn får i seg er mettet fett, mens anbefalt inntak fra Helsedirektoratet er maks ti prosent. Foto: Foto: Silje Bjørnstad (Side2)
Sist oppdatert:
Matvarebransjen vil redusere innholdet av mettet fett i store matvaregrupper som pølser, farseprodukter, kjøttdeig, pålegg, meieriprodukter og ferdigretter fram mot 2018.

Rundt 15 prosent av energien nordmenn får i seg er mettet fett, mens anbefalt inntak fra Helsedirektoratet er maks ti prosent.

– Å redusere innholdet av mettet fett i matvarer vil ha stor betydning for folkehelsen, uttalte helse- og omsorgsminister Bent Høie, som onsdag mottok matvarebransjens reduksjonsforslag. Forslaget har som mål å redusere nordmenns inntak av mettet fett til 13 prosent innen 2018.

I tillegg til reduksjonen av mettet fett i kjøtt- og meieriprodukter, som også er den største kilden til mettet fett, vil bransjen også utvikle flere produkter som tilfredsstiller nøkkelhullsmerket, samt bruke magrere råvarer og i større grad olje i sammensatte matvarer og ferdigretter.

Andelen mettet fett i kosten vår gikk gradvis ned fra 1970 til 1990, men har nå begynt å øke igjen.

– Denne utviklingen er det viktig å snu. Et lavere inntak av mettet fett vil redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, som fortsatt er den vanligste dødsårsaken blant nordmenn, uttalte Høie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere