Bør Maud Angelica Behn bli Årets navn i Nettavisen 2020? Si din mening nederst i saken!

1. juledag i fjor tok forfatteren og kunstneren Ari Behn sitt eget liv, og med ett sto hele Norge plutselig stille.

Foran en fullsatt Oslo domkirke var det 3. januar klart for bisettelse, og fram trådte Behns eldste datter, den da 16 år gamle Maud Angelica, for å holde sin egen tale.

- Vi vet at du var mye trist, men du sa at du ble bedre. Du må ha holdt ting hemmelig og skjult hvor vondt du hadde det, for ikke å bekymre oss. For du har vært psykisk syk i mange år, og det har vært vanskelig for oss barna, sa hun.

Men midt opp i det ufattelige tragiske, maktet også Maud Angelica å trekke fram at det alltid finnes en utvei for alle som har gått igjennom psykisk sykdom, selvskading, dårlig selvfølelse eller selvmordstanker. Dermed gikk budskapet langt utover kun egen sorg.

Les også: Morten Krogvolds innlegg om Maud Angelica går viralt

- Treffer midt i hjertet

- Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Du kan få hjelp og ting kan bli bedre. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede. Det gjør du også, sa Maud Angelica videre.

Umiddelbart etter talen høstet hun skryt av blant annet Erna Solberg, Trond Giske, Haddy Njie, Unni Lindell. Statsministeren beskrev minnesordet selv som «utrolig sterkt».

– Jeg tror det treffer midt i hjertet på dem som sliter og for mange pårørende, det klare, innstendige budskapet om å be om hjelp, sa Solberg til NTB.

Se hele talen til Maud Angelica i videoen under:

Det skulle heller ikke gå lang tid før hun ble utdelt Akuttpsykiatriprisen 2020 for sin åpenhet om psykiske lidelser og selvmord.

– Du åpner hjertet ditt og retter blikket også mot andre. Du setter ord på smerten og formidler håp, refererte VG fra begrunnelsen til juryen under Akuttpsykiatrikonferansen.

Selv Kong Harald innrømmet i en ny bok at han selv ikke hadde greid å holde talen hans eget barnebarn leverte.

- Det var sterkt å høre den. Jeg hadde ikke hørt den på forhånd, men visste hun skulle gjøre det. Hun hadde holdt talen for en liten krets ved båren da den sto på Ullevål sykehus. Der var ikke jeg. Det var en sterk tale. Jeg var stolt over henne. «At hun greier det», tenkte jeg. Det hadde ikke jeg greid, sier kong Harald.

Les også: Ari Behn hedres med utstilling: – Han blir veldig til stede

- Betydde så mye

Selv er Maud Angelica stolt over talen hun holdt, til tross for å ha vært overveldet og i sjokk over farens død.

– Det var så viktig for meg å holde den talen, sa Maud Angelica til NTB i juni. Hun var nemlig fast bestemt på å tale i bisettelsen.

- Det betydde så mye for meg at jeg kunne få noe verdi og noe fint utav alt det forferdelige. Og det følte jeg at jeg kunne gjøre med den talen – å bruke min sorg til å si noe til andre, fortalte 17-åringen.

Les også: Leah Isadora (15) snakker for første gang om tapet av pappa Ari Behn: - Jeg er ikke så åpen om sånne ting

I september ble Maud Angelica så kåret til «Årets modigste kvinne» av magasinet Tara, noe som fikk prinsesse Märtha Louise til å ta til Instagram for å hylle datteren:

Seks nominerte til Årets navn 2020

Nettavisen deler ut Årets navn til «den som som har påvirket Norge mest i året som gikk, og som kan komme til å påvirke landet vårt varig». Maud Angelica er en av seks nominerte, og Nettavisens lesere inviteres til å si sin mening om hvem de mener bør får utmerkelsen, og får således en stemme inn i juryen som består av Nettavisens redaksjon.

  • Nominert 1: Maud Angelica Behn
  • Nominert 2: Kommer
  • Nominert 3: Kommer
  • Nominert 4: Kommer
  • Nominert 5: Kommer
  • Nominert 6: Kommer

Vinneren får en inngravert vase fra Magnor Glassverk, samt et diplom. Vinneren offentliggjøres med et større intervju mot slutten av året.

Tidligere vinnere av Årets navn i Nettavisen:

2015: Rasmus Hansen: - Det er såpass overraskende at det må få synke litt inn

2016: Julie Andem/Skam: «Den viktigste årsaken til at Nettavisen utnevner serien og kvinnen bak til årets navn er hvilken betydning den har hatt som påvirker av ungdoms selvfølelse»

2017: Erna Solberg: -Jeg merker meg at det finnes skråsikre kommentatorer, men jeg deler ikke den spådommen

2018: Folk kommer bort til Kevin Vågenes på gata og sier ingenting. Men så kommer det tre små ord.

2019: Trygve Slagsvold Vedums lederstil har gjort Senterpartiet til den største politiske vinneren de siste årene

Nettavisen deler dessuten pris til Årets sportsnavn, samt Årets spiller, unge spiller og trener i Eliteserien. Vinnerne offentliggjøres mot slutten av året.