GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Sjuåringen er blitt en maskot på Dyrenes Storsenter i Sandvika, hvor han siden januar 2008 har vært daglig pasient hos Wenche Granli Ekeli. Wenche driver AquaDog, Norges første helhetlige rehabiliteringstilbud for hund.

Gitt opp av veterinær
For fem år siden ble Max oppgitt av veterinæren. I fjor ble han spådd en forventet levetid på fra en måned til ett år. Det er lite som tyder på at veterinæren vil få rett. I dag lever Max med god livskvalitet og fungerer som en normal hund.

Da han kom til senteret første gang 2. oktober 2007, hadde han vært igjennom to operasjoner hvor begge lårhodene var fjernet, to nye operasjoner i begge knær var i vente og kroppen hans var så godt som uten muskelmasse. Max trosset likevel alle dystre spådommer.

Gikk som en olding
Allerede som toåring var hunden treg og langsom. Han fikk betennelsesdempende medikamenter. Etter to uker var tilstanden like ille. Røntgenbildet som viser store forkalkinger i hofta. Det ser stygt ut. Veterinæren konkluderer med at Max får klare seg så lenge han kan.

Det vil ikke eieren godta. Men diagnosen er klar: Legg pertes. En alvorlig hoftesykdom som vesentlig rammer små hunderaser. Benvevet smuldrer og går i oppløsning. Behandlingen består i å fjerne lårhodene kirurgisk.

Død innen en uke
Da Max kom til Einar Rudi i november 2003, hadde han allerede gått med sykdommen uoppdaget en tid. Uten en operasjon innen en uke ville avliving være eneste mulighet.

Etter den første operasjonen ble Max veldig ustø, og begynte å ramle når han gikk over gulvet. Ofte ble han liggende og ville ikke reise seg igjen. Nye røntgenbilder viste at også det venstre lårhodet var ødelagt, og det begynte å haste med en ny operasjon. Hunden måtte under kniven igjen.

- Problemet var at han hadde dårlig muskulatur, og derfor lite muskler og scener som støttevev rundt lårbenet etter operasjonene, forklarer veterinær Einar Rudi.

Problemene fortsatte, og høsten 2007 kom beskjeden hun fikk her var at Max hadde kort tid igjen å leve – mellom en måned og ett år.

Hunden hadde nå nesten ingen muskulatur igjen. Kneskåla er ute av ledd, og korsbåndet røket. Hunden ble nå stående som paralysert uten å kunne røre seg.

Les mer fra Dittdyr. no:

Disse kan ha startet livet på jorden

Dyremordere går fri

Ville spille golf - reddet 20.000 dyr

Svømte for livet
En ny operasjon var uunngåelig. Det ble det ekstremt viktig for Max å komme raskt i gang med trening. Wenche Ekeli ved Agua Dog ga hunden et spesialtilpasset program. I tre uker fikk han intensiv trening i form av vibrasjonstrening, svømming i oppvarmet basseng, med og uten motstrøm, og massasje. Max måtte trene seg opp til å bli sterk nok til å gjennomgå sin fjerde operasjon. Det var et kappløp med tiden. Max rakk det akkurat.

I tiden etter er han tilbake for oppfølgende behandling. Terapeuten setter ham på vibrasjonsbrettet.

- Dette har så god effekt fordi man får tak i alle de små musklene, sier Wenche Ekeli - Det er vanskelig å trene opp på annen måte.

Massasje
Behandlingen øker også blodsirkulasjonen og gir styrke i hele kroppen. Hunden får på seg en svømmevest og blir løftet ut i bassenget. Og Max legger seiersvant ut på svømmetur. Wenche løfter han så opp i dusjen, skyller og føner han tørr, før siste post på programmet, en avslappende massasjerunde avslutter treningsøkten.

- Jeg var helt sikker på at vi skulle få han bedre, sier Wenche, og tenker tilbake på første gang hun så Max.

Langt fra alle veterinærer er flinke nok til å informere om mulighetene. Max har sluttet å falle. Men han vil være avhengig av trening resten av livet.