Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

May (52) har sjelden allergi

SJELDEN: May Helland lider av en sjelden sykdom.
SJELDEN: May Helland lider av en sjelden sykdom. Foto: Skjalg Ekeland (BERGENSAVISEN)
Kan bare glemme kino, offentlig transport og restauranter.

Har hun ikke klart å rømme fra situasjonen ender det med at hun blir sengeliggende med store smerter og en uforklarlig tretthet. Slik beskriver May Helland (52) hva som skjer dersom hun kommer i kontakt med parfymerte produkter, såper, sjampoer, kremer, røyk og ikke minst skyllemidler, skriver Bergensavisen.

Eller mennesker som har brukt noe av dette.

Den hyggelige damen tar imot BA i hagen sin på Fantoft. Hun bor sammen med ektemannen og en av døtrene. To voksne barn har flyttet ut, og hun har to barnebarn.

– Bare det at en av dem har glemt seg og vasket seg med vanlig såpe, for eksempel på jobb, er nok til at jeg får en reaksjon. Henger en nabo klærne til tørk kan jeg få en reaksjon, men det største problemet oppstår når jeg skal oppsøke legekontor, sykehus og andre offentlige instanser jeg er nødt til å bruke. Andre brukere «pynter seg» gjerne litt ekstra før de oppsøker slike steder. Restauranter, kino og offentlig transport kan jeg bare glemme.

Tre år siden
Det startet høsten 2007. Hun begynte i ny jobb og fikk fort halsbetennelse etter halsbetennelse.

– Ingenting hjalp og penicillin gjorde ingen nytte. Jeg fikk til slutt ikke sove. Jeg hostet meg gjennom døgnet. Nå er jeg inne i mitt tredje år som sykemeldt, og jeg lever bortimot isolert i hjemmet. Jeg bruker store mengder medisin uten at jeg av den grunn kan bevege meg fritt i samfunnet.

May Helland har bachelor i psykologi og mastergrad i ledelse. Hun har levd et aktivt liv med karriere, sport og hobbyer. Nå kan hun, hvis hun tar maske med seg, spille golf. Utendørs går det oftest bra, men folk som kommer på besøk, inkludert snekkeren som hjelper til med rehabiliteringen av huset, må «sluses» inn dersom de fra før ikke er gjort oppmerksomme på hva som kan skje.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!